26.9 C
Belgrade
ponedeljak, 16 maja, 2022

ADVOKATURA SE RASPADA U SRBIJI: Smrt Vladimira Cvijana razbio državu na komade!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Članovi Advokatske komore Beograda tokom vikenda izabrali su predstavnike u Advokatskoj komori Srbije, a na listi delegata prednjači aktuelni predsednik AKB Jugoslav Tintor sa 526 glasova, dok je na drugom mestu advokat Dragoslav Ljubičanović sa 479. Advokat Ljubičanović, koji je nedavno ušao u klinč sa Tintorom, kaže za Nova.rs da i pored odličnog plasmana ostaje gorak ukus u istima zbog toga što je predsednik AKB dao dosije Vladimira Cvijana pripadnicima BIA i što će to proći samo kao još jedna afera.

Ovogodišnje izbore definitivno je obeležio slučaj smrti advokata Vladimira Cvijana, za koju se saznalo tek nakon tri godine. Između ostalog, aktuelni predsednik AKB dostavio je Cvijanov dosije pripadnicima BIA i MUP, što je izazvalo veliko negodovanje među beogradskim advokatima, koji su smatrali da bi zbog toga trebalo da podnese ostavku na funkciju. Jedan od njih je i Ljubičanović, koji je u znak protesta, podneo ostavku na mesto sekretara AKB.

Ljubičanović, nakon što je u tesnoj borbi za nekoliko glasova izgubio od Tintora, kaže da je svakako nakon izbora ostao gorak ukus u ustima.

- Advertisement -

„Žao mi što će davanje tih podataka, koji se tiču Vladimira Cvijana, proći tek tako, samo kao jedna od afera, bez nekog epiloga. Tu je zaista ozbiljno pitanje ko i šta radi sa našim podacima i šta da očekujemo da će biti sa njima. Ostaje pitanje i šta je sa, recimo, mojim podacima, da li ih neko deli, čuva, poklanja, kad je onaj, koji bi trebalo da ih čuva, u smislu svog profesionalnog položaja, to ne čini. Šta bi onda trebalo očekivati od običnog službenika. Ostaje gorak ukus u ustima“, kaže Ljubičanović.

cvijan,

On za naš portal ističe, i da izbori jesu bili slobodni, ali da je sporan način glasanja kada je reč o velikih advokatskim kancelarijama.

„Izbori jesu slobodni, ali ima nešto drugo u njima, a to je način glaanja, jer se postiže efekat kumulativnog glasanja iz sfere koorporativnog prava. To znači da kada ja glasam na izborima, imam onoliko glasova koliko se bira kandidata za neki kolektivni organ. Mi smo konkretno birali 102 delegata. Po tome, kad vam dođu advokati iz velikih advokatskih kancelarija, dolaze tu da glasaju pod radnom obavezom i oni svih svojih 102 glasa daju onome za koga im kaže gazda kancelarije“, kaže Ljubičanović.

- Advertisement -

Ističe i da je prerano komentarisati da li će Tintor ostati na funkciji predsednika AKB, s obzirom da su sledeće godine izbori, dodavši da bi makar trebalo da imamo neki epilog što se tiče slučaja Vladimira Cvijana, odnosno odavanja njenog podataka službenicima BIA i MUP.

Podsetimo, javnost u Srbiji je tek sredinom marta saznala da se Cvijan utopio januara 2018., što je izazvalo brojne kontroverze, s obzirom da to nigde dotad nije bilo saopšteno. On je bio istaknuti političar, koji je bio zastupljen u javnom životu Srbije, pa se tako postavlja pitanje kako je moguće da niko od njegovih saradnika, proteklih godina, nije postavio pitanje gde se on nalazi.

Cvijan je iza sebe imao dugogodišnju karijeru. Od februara 2008. godine bio je savetnik Borisa Tadića, a obavljao je i dužnost generalnog sekretara Predsedništva Srbije. Predsedništvo je napustio 2010. godine, da bi potom pristupio Srpskoj naprednoj stranci. Na listi SNS-a, na parlamentarnim izborima 2012. izabran je za narodnog poslanika, da bi naredne godine napustio tu stranku.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti