NAJVEĆE SELJAČINE U SRBIJI: Poslanici SNS prete, vređaju, lažu

Obavezno pročitajte

Istina, pravičnost, poštenje, nepristrasnost, zastupanje interesa građana a ne stranke samo su neka od pravila ponašanja poslanika predviđena Kodeksom koji su isti ti poslanici usvojili. Isti oni od kojih građani Srbije u direktnom javnom prenosu gotovo svakodnevno slušaju sve suprotno. Poslanici lažu, vređaju, prete a među njima su i oni koji su isti taj Kodeks predložili i napisali, Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić. U najmanju ruku, ironično.

Nakon sednice Administrativnog odbora Skupštine Srbije i odluke da poslanici Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović, Vladimir Orlić, Nebojša Bakarec i Marko Atlagić nisu prekršili Kodeks ponašanja poslanika, jasno je da je ovaj pravilnik samo mrtvo slovo na papiru.


Zbog uvreda i optužbi izrečenih za skupštinskom govornicom, protiv pomenutih poslanika prijavu su podnele organizacije CRTA i Transparentnost Srbija, a ono što pokazuje sav besmisao ovog kodeksa jeste činjenica da su se na “optuženičkoj klupi” našli prvo oni koji su za njegov nastanak bili zaduženi.

- Advertisement -

A evo šta Kodeks kaže…

Kad je reč o opštim etičkim vrednostima koje narodni poslanik Republike Srbije treba da poštuje, to u članu šest zvuči ovako:

“Narodni poslanik se ponaša na način kojim će jačati integritet Narodne skupštine i poverenje javnosti u Narodnu skupštinu i kojim neće ugroziti ugled Narodne skupštine i narodnih poslanika. Narodni poslanik poštuje sledeće opšte etičke vrednosti: istinu, pravičnost, poštenje, nepristrasnost, odgovornost u obavljanju poslaničke funkcije, integritet, otvorenost, dostupnost…”.

Pristojno ponašanje, istina, pravičnost…

U vezi pravila ponašanja od poslanika se očekuje da se “pristojno i sa dužnom pažnjom i poštovanjem odnosi prema građanima”.

Pod režiserskom palicom predsednika skupštinskog odbora zaduženog za poštovanje kodeksa Aleksandra Martinovića, kada govori o nevladinim organizacijama i njihovim članovima, to zvuči ovako:

“Gospodin Raša Nedeljkov neće da kaže, a evo ja sada to javno iznosim da je preko programa USAID njegova nevladina organizacija CRTA dobila u proteklih nekoliko godina 1,2 miliona dolara. Ja sam analizirao neke njihove projekte… Kada uporedite vrednost tih projekata i kada uporedite broj ljudi koji su bili angažovani na tim projektima, dobijate jedan neverovatan broj, odnosno jednu neverovatnu brojku, a to je da od ovih milion i 200 evra oni su potrošili, što bi rekao naš narod, u vrh glave, ovih 200 hiljada evra”, rekao je Martinović na sednici 10. marta.

“Pitajte malo ovog gospodina Nedeljkova šta vozi, koji automobil? Svi njegovi saradnici voze najskupocenija i najnovije automobile koji postoje trenutno na srpskom tržištu automobila, to su audi, mercedesi, to su džipovi itd. …žive u stanovima od po 150, 200 i ko zna koliko kvadrata”, rekao je poslanik SNS i dodao:

“Tvrdim vam, ti šefovi nevladinih organizacija bogatiji su od svih nas zajedno. To nisu nikakve nevladine organizacije, to su u stvari, da se mi ne lažemo i da govorimo jednim otvorenim ljudskim, a ne ptičijim jezikom, to su kriminalna udruženja”, govorio je Martinović.

Pridružio mu se i poslanik Vladimir Marinković.

“Podsetiću vas na istog tog gospodina Nedeljkova, svedoci su svi mediji postoje slike, postoje dokazi o tome da je zajedno sa tim ljudima, tim rušiteljima, želeo i hteo i bio na prvoj liniji ulaska u Predsedništvo Republike Srbije, valjda šta da uhvate, da nasilno sruše vlast, da nasilno sruše Aleksandra Vučića. Onda ste sutradan nevladin sektor, onda se žalite svima da ste diskriminisani”, govorio je Marinković.

A zatim i Vladimir Orlić.

“… mogu tačno da vam pročitam, da vam kažem koje su to navodno sporne reči Aleksandra Martinovića, a to su reči: ‘Da Aleksandru Vučiću preti opasnost od onih koji sebe smatraju tzv. proevropskom i prodemokratskom opozicijom. Tu su i nevladine organizacije kao što su CRTA i Otvoreni parlament i čitav niz drugih (…) Raša Nedeljkov, tako se zove čovek koji se nalazi na čelu ove organizacije, našao je da se sablažnjava nad ovim rečima i da se potom pravi da mu ništa nije jasno…”, rekao je između ostalog Orlić.

O predrasudama i Šiptarima

Toliko o poštovanju prema građanima, ali i čitavom nizu drugih odredbi kodeksa, kao što su, između ostalog i to da “poslanik u svom radu i istupanjem u javnosti ne postupa sa predrasudama i stereotipima i ne podstiče ih”, kao i da “ne koristi izraze, reči i gestikulacije koje vređaju ili omalovažavaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju dostojanstvo Narodne skupštine”.

U interpretaciji poslanika SNS Martka Atlagića to zvuči ovako:

“Upravo je taj Vuk Jeremić koji stalno radi za Šiptare i na predaji Kosova i Metohije Šiptarima… Šiptarsko rukovodstvo u Prištini svake godine 27. oktobra slavi Vuka Jeremića i smatra ga tvorcem najznačajnijeg papira u rukama takozvane kosovske nezavisnosti, govorio je Atlagić i uvredio dvojako, Albance i predsednika Narodne stranke.

Ne podstičite nasilje u Srbiji

Jedna od stavki kodeksa jeste i da govorom ne podstiče mržnju i nasilje.

To poslanik Nebojša Bakarec poštuje ovako:

“Šta je to drugo nego kovanje zavere, sastanak bivšeg šefa BIA Saše Vukadinovića u Trstu sa tajkunom Draganom Đilasom i njegovim političkim direktorom Vukom Vučurevićem i Jadrankom Drinić, šta je to drugo? To što je uradio bivši šef BIA je krajnje neprofesionalno i nedopustivo u profesionalnim obaveštajnim odnosima. Inače, zamislite da se bivši šef FSB-a, sastaje sa Navaljnim. Znate kako se to rešava u Rusiji, pa, to se rešava u Rusiji tako što te više nema, jer to se ne radi”, rekao je Bakarec na sednici Skupštine i praktično pozvao na ubistvo.

Martinović je, pak, prizvao batine.

“Šaljemo jasnu poruku i domaćoj i stranoj javnosti da ćemo sve te koji su sami sebe stavili u tu vreću da udaramo po toj vreći najsnažnije dok je ne pocepamo”, rekao je Martinović objašnjavajući da će u tom džaku biti svi kritičari aktuelne vlasti.

Ne govorite neistine

Narodnom poslaniku nije dozvoljeno ni da koristi službena sredstva ili imovinu Narodne skupštine za potrebe izborne kampanje, niti da zloupotrebljava poslaničku funkciju radi lične koristi ili koristi političke stranke.

S tim u vezi zgodno je podsetiti na silne aplauze u Skupštini predsedniku Srbije i SNS Aleksandru Vučiću, usklike “živeo Vučić” i sličnih predstava.

Poslanik ne bi smeo ni da daje netačne informacije koje bi štetile ugledu Narodne skupštine. Toga se poslanica SNS Sandra Božić 9. marta na sednici Skupštine nije držala.

“Dakle, to je isti onaj KRIK koji je oduvek, a očigledno će i zauvek učestvovati u medijskom linču svega što je srpsko, u svim interesima Republike Srbije i onima koji aktivno učestvuju u profitiranju svega onoga što predstavlja Dragan Đilas”.

SourceNova RS

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu