Srbija se zadužila za 1,75 milijardi dolara!

Obavezno pročitajte

Srbija se ovog četvrtka zadužila za 1,75 milijardi dolara prodajući na međunarodnom tržištu dve emisije evroobveznica – jedna na naplatu dospeva za pet godina, a druga za deset. Ovaj dolarski dug je, kroz takozvane „hedžing transakcije“ odmah konvertovan u evro dug. Tako je na ovaj način Srbija, od međunarodnih investitora, pozajmila 750 miliona dolara po kamatnoj stopi u iznosu šestomesečni euribor plus 2,9 odsto, i još milijardu dolara na koju ćemo investitorima platiti kamatnu stopu u iznosu šestomesečni euribor plus 3,1 odsto.

Pošto je šestomesečni euribor sada na nivou od 2,832 odsto, to znači da je kamatna stopa na obveznice kraćeg dospeća trenutno 5,7 odsto, a na hartije koje dospevaju na naplatu za deset godina – 5,9 procenata. I Ministarstvo finansija, i Narodna banka Srbije obe emisije euroobveznica ocenjuju „veoma uspešnim“, tražnju investitora značajnom, a postignutu kamatnu stopu – odličnom.

- Advertisement -

Republika Srbija je na međunarodnom finansijskom tržištu realizovala dve emisije evroobveznica u dolarima, navela je Narodna banka Srbije.

– Kombinovana tražnja investitora za ovim hartijama premašila je tokom dana iznos od 11 milijardi dolara, što predstavlja jasnu potvrdu poverenja međunarodnih investitora u dugoročno zdrave i održive ekonomske pokazatelje naše zemlje – navodi NBS.

Ova izuzetno visoka tražnja investitora je, kako ocenjuje NBS, preko šest puta veća od nominalne vrednosti prodatih evroobveznica, pri čemu je interesovanje pokazalo oko 500 investitora iz celog sveta (SAD, Velike Britanije, Evrope i Azije).

Narodna banka Srbije FOTO: ShutterstockNarodna banka Srbije FOTO: Shutterstock

– Evroobveznica ročnosti pet godina emitovana je uz kuponsku stopu od 6,25 odsto, dok je evroobveznica ročnosti 10 godina emitovana uz kuponsku stopu od 6,50 odsto. Imajući u vidu okolnosti na međunarodnom finansijskom tržištu, koje odlikuje visok nivo kamatnih stopa (kao reakcija na globalne inflatorne pritiske), današnje emisije evroobveznica Republike Srbije mogu se okarakterisati kao veoma uspešne – navela je NBS.

Kako se navodi u saopštenju, tokom aukcije su smanjeni troškovi finansiranja (a to su zahtevane stope prinosa investitora) za 0,45 procentnih poena.

– To je značajnije smanjenje u poređenju sa uporedivim evroobveznicama zemalja iz okruženja, emitovanih tokom ovog meseca – navodi se u saopštenju.

Međunarodni investitori su, tvrdi NBS, bili spremni da prihvate i nižu stopu na srpske hartije od „fer vrednovane“ (negativan iznos premije za novu emisiju), odnosno da pristanu na nižu stopu od tržišne, za razliku od zemalja u regionu kod kojih su zahtevali dodatni prinos za novu emisiju.

Jorgovanka Tabaković FOTO: Beta/Milan ObradovićJorgovanka Tabaković FOTO: Beta/Milan Obradović

– Činjenica da za Republiku Srbiju kontinuirano postoji ogromno interesovanje najuglednijih investitora, čak i u ambijentu višestruke krize koja je pogodila svet u prethodnih godinu dana, govori o visokom poverenju koje kreatori ekonomskih politika u našoj zemlji uživaju u investicionoj javnosti, odnosno o uverenosti investitora da Srbija čuva ukupnu makroekonomsku stabilnost – istakla je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Mali: Postignuta odlična kamatna stopa

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali je, kako je saopštilo Ministarstvo finansija, rekao da je Srbija postigla ogroman uspeh, jer su „investitori pokazali veliko interesovanje za kupovinu srpskih državnih hartija od vrednosti“, te da je tražnja bila čak šest puta veća od ponude.

Siniša Mali FOTO: ATA ImagesSiniša Mali FOTO: ATA Images

– Ukupna tražnja investitora je iznosila čak 11 milijardi dolara, i bila je šest puta veća od ponude. Ovo je veliki uspeh za našu zemlju i za sve građane Srbije, i potvrda ekonomskih rezultata koje smo ostvarili u prethodnom periodu. Pokazalo se da investitori i dalje imaju veliko poverenje u Srbiju i u našu ekonomsku budućnost. Više od 500 respektabilnih investitora iz celog sveta je pokazalo interesovanje za naše hartije od vrednosti – rekao je Mali i dodao da je reč o najvećoj tražnji od kada Srbija emituje obveznice na međunarodnom tržištu.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu