17.3 C
Belgrade
petak, 27 maja, 2022

SRBIJA SE DIGLA: Stop zagađivanju vazduha u SRBIJI!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Na trgu Slavija održan je protest zbog zagađenja vazduha u Srbiji, a organizovala ga je grupa građana Eko straža. Kolona je sa Slavije krenula niz Nemanjinu do zgrade Vlade, gde su građani ostavili zahteve za usvajanje mera protiv zagađenja vazduha i adekvatnog informisanja javnosti o tom problemu koji ugrožava zdravlje i živote.

Protest je završen tako što su organizatori zalepili listu zahteva na vrata Vlade Srbije. Najavili su da će, ukoliko ne bude odgovora, ovakvog pritiska javnosti još češće.

Organizatori su poručili da će sutra i zvanično na pisarnici Vlade biti prosleđeni zahtevi okupljenih građana.

- Advertisement -

“Dosta je podela. Pitanje čistog vazduha je zajednička tema i problem svih sedam miliona građana Srbije. Tražimo poštovanje Ustava”, poručio je Bojan Simišić, jedan od organizatora protesta.

Okupljenima se obratio i Aleksandar Jovanović Ćuta, rekavši da je Srbija pred ekološkim ustankom.

“Podižite barikade svuda gde vas truju, gde vam ne daju da dišete, gde zagađuju vaše reke i zemlju. Oko vode, vazduha i zemlje nema pregovaranja”, poručio je Ćuta.

- Advertisement -

Obezbeđenje procenjuje da ima oko 1000 učesnika, dok pojedini učesnici i organizatori tvrde da ih je nekoliko hiljada.

Jedan od vodećih ekoloških aktivista i lider pokreta “Odbranimo reke Stare planine” Aleksandar Jovanović Ćuta, poručuje da više niko neće trovati građane Srbije.

“Sledeći put će nas biti deset puta više”, rekao je on. “Ovo je početak ekološke pobune u Srbiji”.

Kolona blokirala saobraćaj

Kolona okupljenih građana blokirala je saobraćaj u Nemanjinoj ulici. Na protestu nema vidljive policije, niti bilo kakvog obezbeđenja.

Čuje se poneka pištaljka i transparenti manjih razmera – “zdrav vazduh, zdrava deca”, “protiv vlasti koja vrši ekocid”, itd.

Na protestu se trenutno nalazi više desetina ljudi.

Nezadovoljni građani su se uputili ka Vladi Srbije gde će ostaviti svoje zahteve. Među okupljenima ima građana najrazličitnijih uzrasta – od starijih sve do najmlađe dece. Demonstranti sa kojima smo razgvoarali jednoglasni su u tome da ne dozvole da se nastavi njihovo trovanje, a roditelji sa decom kažu da su tu upravo zbog dece.

“Ovo je protest za budućnost naše dece”, kažu okupljeni.

Jedan od transparenata je i “Za Srbiju bez smoga”.

Kako su napomenuli organizatori, protest je građanski, nepolitički i podrazumeva poštovanje epidemioloških mera.

“Ljudi, sugrađani, mame, tate, bake, deke, omladino: izloženi smo ogromnom dugoročnom uticaju zagađenog vazduha, svi mi koliko nas je ovde u Republici Srbiji, malo manje od sedam miliona. Svi dišemo isti vazduh i niko nije amnestiran od problema. Vlada Srbije, ustavobranitelji i donosioci odluka su u prekršaju Ustava konkretno Član 74 koji izričito kaže da svi imamo pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju. Vlada Srbije i njene istitucije su dužne po Ustavu Srbije da nam to i obezbede. Pošto se njihova pravna obaveza ne ispunjava, naša je moralna obaveza da u vidu protesta tražimo od gore navedenih da momenalno preuzmu obavezu o zaštiti zdravlja građana”, navodi se u pozivu koji je ranije objavljen na Fejsbuku.

Za učesnike protesta važe sledeća uputsva:

– Obavezno nošenje maski i distanca od 2 metra, neće biti govora ni bine da ne bi došlo do sabijanja građana u masu, tako da će svi imati opciju da se udaljite na sigurnu distancu.

– Pozivamo da ljudi dođu u svojstvu građana, ukoliko se pojave politički transparenti smatraćemo da je ista politička organizacija došla sa namerom da upropasti i prisvoji protest ili je namerno infiltrirana da razvodni i marginalizuje brigu građana.

– Svaki vid protivzakonitih i vandalskih aktivnosti će se smatrati namernim potpirivanjem mirnog protesta građana koji suštinski traže samo zdravo mesto za život. Svaki oblik isticanja rasne, verske ili bilo kakve druge netrpeljivosti smatraće se namernim stvaranjem incidenata kako bi umanjio problem zagađenja.

– Protest je u ime svih građana Srbije, ne u ime građana Beograda. Protesti su i u ime Novog Sada, Niša, Bora, Valjeva, Užica, Kragujevca, Kraljeva, Novog Pazara, Zrenjanina, Subotice, Smedereva i svih ostalih gradova ali i malih mesta, pogotovo njih. Svih vera i svih narodnosti!

Skup će biti završen simboličnim kačenjem zahteva na vrata Vlade Srbije

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti