SRBIJA SE DIGLA: Auto-litija od Brezjaka, preko Loznice do Krupnja!

Obavezno pročitajte

U auto-litiji od Brezjaka preko Loznice do Krupnja učestvovalo je više od 150 automobila, koji su „još jednom skrenuli pažnju na štetnost projekta Jadar“, saopštio je predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević.

„Srbija se neće umiriti sve dok Rio Tinto ne bude proteran iz Srbije, a moratorijumom zabranjeno svako dalje istraživanje i iskopavanje litijuma“, rekao je Đorđević, koji je prisustvovao  auto-litijama u organizaciji udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“.

Kako se navodi u saopštenju, Đorđević je istakao da pokret Oslobođenje od oktobra 2020. godine podržava i saradjuje sa tim udruženjem. „Za razliku od mnogih politikanata, lažnih zelenih i tzv. pobednika protesta, koji svojataju ovo pitanje za svoje potrebe prelaska cenzusa na izborima, cenkajući se životima stanovnika jednog od najlepših delova Srbije, mi ne odustajemo od osnovnog zahteva: Rio Tinto mora da ode iz Srbije i zakonom mora da se zabrani svako iskopavanje i istraživanje litijuma“, kazao je Đorđević.

- Advertisement -

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se „samo masovnim akcijama može naterati na povlačenje“.

„Vučić je svojim zapadnim sponzorima obećao da će rudnik litijuma biti otvoren i od tog obećanja ne može pobeći. Upravo zbog toga će litijum za njega biti ono što su litije u Crnoj Gori bile za Mila Đukanovića: početak kraja i konačan poraz“, rekao je Đorđević.

„Postoje alternative za litijum, isto kao što smo se borili protiv MHE, znamo da postoje velike hidro koje su održive na neki način, ali male nisu. Tako isto ovde moramo na neki način to moralno probuđenje, taj novi pristup zelenoj tranziciji, novi pristup ekonomiji promovišemo, a to je moguće samo tako što će i crkva biti uz svoj narod i što će narod sav zajedno da prepozna način gde treba da ide i na koji način da se razvija u budućnosti“, rekao je Zvezdan Kalmar, koordinator za energetiku Centra za ekologiju i održivi razvoj.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Gašić doneo naredbu o produženju roka za predaju nelegalnog oružja

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić doneo je naredbu o produženju roka za predaju nelegalnog oružja. Kako je navedeno u „Službenom...

Još priča na sličnu temu