SRBIJA: Prešao olujni front, kao ogromna eksplozija

Obavezno pročitajte

Klimatolog Vladimir Đurđević objašnjava da je Srbija pogođena olujnim frontom, zbog čega je u poslednja dva dana bilo mnogo padavina, grmljavina i gromova.

srbij,

Srbija i olujni front

Vladimir Đurđević je, gostujući u Beogradskoj hronici, rekao da je prvi deo oluje tokom večeri prešao preko južnog dela Srbije, a zatim se premestio ka Beogradu i Vojvodini.

- Advertisement -

Grmljavina je, kaže, bila jaka jer su munje bile blizu nas, pa je zvučalo kao da pucaju bombe.

„Kad munja pukne blizu, zvuči kao eksplozija“, objasnio je klimatolog za RTS.

Ukazuje da je olujni sistem iznad nas povukao i vazduh koji je bio iznad Afrike, pa se „obogatio“ peskom, zbog čega je na automobilima ostalo mnogo prljavšite.

Šta Srbija očekuje u narednom periodu?

Đurđević očekuje da se vreme stabilizuje narednih dana.

Govoreći o protivgradnim sistemima, klimatolog objašnjava da većina sistema protiv grada nije razvijena jer njihova pouzdanost ne može da se proveri. U većini zemalja se, kaže, ljudi odlučuju na postavljanje protivgradnih mreža i osiguranje useva.

Prema njegovim rečima, glavnim problem sa protivgradnom zaštitom je što „radi“ na papiru.

„Kad teorijski razmatramo šta može da se doda u oblake protiv grada, to funkcioniše, ali u realnom životu je teško implelentirati“, kaže Đurđević, napominjući da nije glavno pitanje cena takvih sistema već neizvesnost i nestabilnost koja postoji u atmosferu.

Zapadna Srbija – Kruševac, Kraljevo, Brus, jak grad uništio useve

„Morate da pogodite mali deo oblaka u pravom trenutku kad je razvoj oblaka u određenoj fazi. Ima mnogo nepoznatih veličina koje samo pretpostavljamo“, objašnjava klimatolog.

Navodi da je protivgradna zaštita u Srbiji razvijenija nego u drugim zemljama Zapadne Evrope, gde, kako kaže, to radi privatni sektor.

alt="Srbija"

„U malo zemalja država stoji iza toga. Svako ko želi tako da se štiti, u zapadnim zemljama mora da plati kompaniju da to radi umesto njega. Taj metod zaštite, pomoću raketa, zamire i gasi se jer nema dovoljno čvrstih rezultata da je uspešno“, ukazuje Đurđević.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Tzv. Tužilaštvo nakon navoda u medijima: „Danas je pronađeno telo trećeg napadača“

Na teritoriji opštine Zvečan u ataru sela Banjska, danas je pronađeno telo treće osobe koja se sumnjiči za napad...

Još priča na sličnu temu