22 C
Belgrade
subota, 13 avgusta, 2022

SRBI NAJUGROEŽNIJI U SVOJOJ ZEMLJI: U Aptivu Turci i Rumuni imaju 3 puta veće plate nego radnik iz Leskovca!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Jelena Spirić izjavila je na konferenciji za novinare da „APTIV“ daje daleko više plate Turcima i Rumunima koji dolaze da rade u fabrici, nego što su plate radnika koji su iz Leskovca.

– Mnogi radnici i radnice u „Aptivu“ se pitaju da li Srbija ima neki poseban aražman sa Turskom, pa su turski radnici plaćeni čak i do tri puta više nego naši. Dnevnica našeg radnika je 1.900 dinara, dok se trenutno u Leskovcu turski radnici plaćaju 45 evra, a rumunski 35 evra – rekla je Spirićeva.Jelena Spirić FOTO: Direktno.rsJelena Spirić FOTO: Direktno.rs

Ona dodaje da je to dokaz da da strani investitori mogu da daju veće dnevnice i plate, ali da je problem u tome što to ne želi vlast sugerišući invesitorima visinu plata.

- Advertisement -

– Takvim dvostrukim aršinima dodatno ponižavaju naše radnike i pokazuju da nema onih koji bi se založili za njih, jer ovoj naprednjačkoj vlasti nisu bitni ljudi, već strani kapital, kojim se lakše manipuliše – dodala je ona.

Podsetila je da naprednjaci dele vitaminčiće, kafu, sad i žele bombone, ali da je i to podsmevanje patnji srpskog radnika i seljaka, koji iz svojih džepova na kraju finansiraju ove fabrike.

Ona se još jednom osvrnula na posetu premijerke Ane Brnabić i demantovala je njenu tvrdnju da su radnici u „Aptivu“ dobrovoljno radili po dvanaest sati.

- Advertisement -

– Ona, kao i predsednik države i gradonačelnik Leskovca, znaju da su to uglavnom žene koje nemaju drugi način da nahrane svoje porodice, da moraju da potpisuju te izjave i da rade do iznemoglosti, što se potvrđuje time da je trenutno 800 zaposlenih u ovoj fabrici na bolovanju zbog premora, iznemoglosti i profesionalnih oboljenja – kazala je Spirić i dodala da je bedno da se tvrdi da je nezaposlenost u Leskovcu niža od republičkog proseka kada se zna da je grad Leskovac poslednjih deset godina napustilo 14. 000 stanovnika, a čitav Jablanički okrug 28. 000 ljudi.

– Izgubili smo celo jedno Vlasotince, a ljudi ne odlaze zato što im je dobro i što žive u zemlji ekonomskog tigra, već zato što ne mogu da prežive – kazala je Spirić.Radnici Aptiva FOTO: Direktno.rsRadnici Aptiva FOTO: Direktno.rs

Enorman strah kojim vlada SNS stvara ove stravične slike patnji srpskih radnika i nije ni čudo, podseća Spirić, da je Leskovac dobio epitet „Čekaonica smrti“.

– Mi ne želimo više da se naši građani ponižavaju, robuju stranim investitorima i vlasti u Srbiji i tu smo da im pomognemo. Mi smo alternativa ovoj nakaradnoj vlasti, jer se ne plašimo i pozivamo građane da nam se jave sa problemima koje imaju i pridruže u borbi za normalniji život – poručila je na kraju Spirić.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti