1.1 C
Belgrade
utorak, 7 decembra, 2021

SRBI GRCAJU U SIROMAŠTVU: Ovo je prava slika, gledaj Vučiću, picousti bolesniku!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Svaki treći građanin Srbije ne može da priušti neočekivani trošak od 140 evra jer toliko nema u kućnom budžetu, svaki deseti nema dovoljno novca da adekvatno zagreje stan ili kuću, dok gotovo svaki drugi ne može da ode na nedelju dana odmora van kuće, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku za prošlu godinu.

To je bolje nego ranijih godina, 2016. odmor van kuće nije moglo da priušti više od 62 odsto građana, dok svaki drugi nije imao za iznenadni trošak.Novčanici sve prazniji FOTO: ShutterstockNovčanici sve prazniji FOTO: Shutterstock

Podaci RZS za 2020. pokazali su da je, iako se stopa stanovništva u riziku od siromaštva smanjuje, subjektivni osećaj siromaštva kod građana i dalje jak. Tako gotovo polovina stanovnika kraj s krajem sastavlja sa izvesnim teškoćama, dok je više od 40 odsto onih koji to čine teško ili veoma teško. Svega 12 odsto je onih koji su rekli da mesec mogu relativno lako ili veoma lako da preguraju sa prihodima koje imaju.

- Advertisement -

Prošle godine stopa rizika od siromaštva bila je 21,7 odsto, za 1,5 odsto manje nego godinu ranije, a 4,2 manje nego 2016. godine.

Stopa rizika od siromaštva ustvari predstavlja procenat ljudi čiji su raspoloživi prihodi niži od praga rizika od siromaštva, koji je prošle godine za jednočlano domaćinstvo bio 22.000 dinara mesečno u proseku. Taj prag rizika od siromaštva za domaćinstva sa dvoje odraslih i jednim detetom mlađim od 14 godina bio je 39.600 dinara, dok je za četvoročlano domaćinstvo sa dvoje odraslih i dvoje dece 46.200 dinara.

Prag za jednočlana domaćinstva pre pet godina bio 14.680 dinara, a za četvoročlana 30.828 dinara.FOTO: Printscreen FOTO: Printscreen

- Advertisement -

Ako se pogleda prema starosti, najviše u riziku od siromaštva su najmlađi, svako četvrto dete do 18 godina je u tom riziku, dok ništa manje nisu ugroženi ni mladi od 18 do 24 godine, kojih je prošle godine 23,6 odsto bilo u ovoj kategoriji. U riziku od siromaštva su najmanje oni između 24 i 54 godine, takvih je 2020. godine bilo 19,6 odsto.

Najmanji rizik od siromaštva je, prema podacima RZS, u onim domaćinstvima gde ima troje ili više odraslih, bez dece, dok je rizik najveći u porodicama sa dvoje odraslih i troje ili više dece, takvih je 37 odsto. U odnosu na 2016, ali i sve godine do prošle, ovo je pomak jer je rizik od siromaštva za domaćinstva sa troje i više dece bio veći od 50 odsto.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

5 KOMENTARA

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: