24.9 C
Belgrade
petak, 20 maja, 2022

SRAMOTA: Niko iz vlasti Srbije nije došao na sahranu vladike Atanasija

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Vladika Atanasije Jevtić sahranjen je danas u manastiru Tvrdoš kod Trebinja. Ono što je naljutilo i razočaralo mnoge u Srbiji, ali i šire, jeste činjenica da se niko od predstavnika vlasti Srbije nije pojavio na sahrani pokojnog vladike Atanasija.

Počivaće u crkvici sagrađenoj po njegovoj želji: Sahranjen vladika Atanasije (VIDEO)

Vladika Atanasije uživao je veliko poštovanje vernika Srpske pravoslavne crkve, ali i svih ostalih koji su u njemu videli čoveka velike duhovnosti i eruditu raskošnog znanja.

- Advertisement -

Zvanično, dve delegacije su bile prisutne na sahrani čoveka i episkopa, koji nije bio omiljen režimu Aleksandra Vučića. Na poslednji ispraćaj umirovljenom episkopu zahumsko-hercegovačkom i primorskom došle se dve zvanične delegacije, jednu je predvodio premijer Crne Gore prof. dr Zdravko Krivokapić, a drugu  predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Kako nam je potvrđeno, uz sveštenstvo i monahinje, jedini koji su iz Srbije došli da se poklone odru vladike Atanasija bili su Mlađan Đorđević, predsednik pokreta Oslobođenje, prinčevski par Filip i Danica Karađorđević, kao i proslavljeni srpski i svetski košarkaš Dejan Bodiroga.FOTO: Privatna arhivaFOTO: Privatna arhiva

Patrijarh Porfirije, koji je u izolaciji, poslao je pismo pročitano na sahrani. Ostaje pitanje zašto se niko od zvaničnika vlasti iz Srbije nije pojavio u Trebinju danas.

- Advertisement -

Osvedočeni kritičar lika i dela Aleksandra Vučića osetio je tako “batinu” predsednika svega i svačega u Srbiji i bio kažnjen zbog izjava koje je davao o Vučiču.Vladika Atanasije FOTO: PrintscreenVladika Atanasije FOTO: Printscreen

Vladika Atanasije Jevtić bio je meta SNS botova, hrabro je istupio i poručio da je Vučić obično “laprdalo, lažov i kukavica“, kojem ništa ne veruje. Povod je bio nezadovoljstvo zbog dodeljivanja ordena Svetoga Save predsedniku na proslavi osam vekova autokefalnosti SPC.

Vučić mu to nije zaboravio. Na sahrani patrijarha Irineja priređeno mu je poniženje, u Hramu Svetog Save sedeo je tek u petom, iako mu je po značaju pripadao prvi red.

Ovako je vladika Atanasije govorio o Vučiću

Vladika od Kosova nijednog trenutka nije odustajao, zalagao se da se “kosovski mit” sačuva, a ostao je upamćen i po tome što je Aleksandru Vučiću u svakom trenutku govorio šta misli o njemu.

– Ako on ne veruje neka ostavi svoju neveru za sebe i za ono za šta zastupa, a ne da nameće jednom narodu! Jedan lažov i kukavica i bezobraznik. Ja sam ovde napisao u apelima, on je defetista, plasira narodu defetizam. Ne samo izdaju i predaju potpunu. “Nije naše sve na Kosovu”, kaže on, a šta to nije naše na Kosovu, neka kaže. Laže kad tako kaže – bio je oštar vladika.

Vladika je danas imao dostojanstven ispraćaj, samo sa najbližima i najiskrenijima.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti