14.8 C
Belgrade
subota, 24 septembra, 2022

ABOLIRANJE KOMUNJARA IZ SPS KOJI SU NAS OJADILI: Zastarelo, piši propalo, državne optužnice u smeće!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

I ono malo optužnica završilo sa oznakom – zastarelo

Da još nijedna vlast u Srbiji niije imala političku volju, ali ni potrebu, da uprkos predizbornim obećanjima, adekvatno procesuira državne funkcionere iz „prethodne garniture“, ogrezle u korupciji, zloupotrebama i sistemskoj pljački, građani su se uverili nebrojano puta. Nepunu deceniju nakon demokratskih promena, stranački rasadnik takvih kadrova politički su oživeli oni isti koji su ga u oktobru 2000. rušili, da bi 20 godina kasnije, pod okriljem vlasti bivših koalicionih partnera i ono malo podignutih optužnica, završavalo u arhivama sudova sa naznakom – zastarelo.

- Advertisement -

Da se 6. oktobar zaista nikada nije desio, verovatno najbolje potvrđuju svi slučajevi u kojima su bili optuženi visoki funkcioneri SPS i JUL, odnosno najbliži saradnici bračnog para Milošević -Marković.

Protiv bivšeg predsednika SRJ Jugoslavije Slobodana Miloševića, pred domaćim sudovima nije vođen nijedan postupak zbog suđenja u Hagu, dok je protiv njegove supruge Mirjane Marković, postojao samo jedan i to – zbog nelegalne dodele državnih stanova.

SPS,
Slobodan Milošević, Foto: EPA/FRED ERNST

Do danas, oboma se pripisuju najteži zločini počinjeni tokom devedesetih, ali se ni jedno ni drugo nisu našli na na jednoj takvoj optužnici.

- Advertisement -

Ipak, ne treba ispustiti iz vida da je i aktuelna vlast bila deo Miloševićeog režima, to jest da su im današnji koalcioni partneri upravo nasledni kadrovi SPS i JUL. Upravo zbog toga se u javnosti često moglo čuti da nije iznenađujuće što su sve te optužnice „popadale“ u vreme SNS vladavine, što istovremeno ne opravdava način na koji su vođeni prvih deset godina.

Bracika, Cica i Bane 

Branislav Ivković, Foto: Arhiva

Pored Markovićeve, na optuženičkoj klubi su zbog nelegalne dodele državnih stanova sedeli i bivša državna sekretarka Vlade Živka Cica Knežević, funkcioner SPS Branislav Bane Ivković, kao i direktor Carine Mihalj Bracika Kertes. Optužnica protiv njih podignuta je daleke 2001. a zašto pravosnažno i s osuđujućim presudama nije okončana pre 2018. kada je nastupial apsolutna zastara krivičnog gonjejnja trebalo bi da objasni bivši Okružni, danas Viši sud u Beogradu.

Mirjana Marković, Foto: REUTERS/GORAN TOMASEVIC/Guliver

Ovaj predmet nekoliko godina je bio ubedljivo najstariji u radu Višeg suda, a nakon jedne osuđujuće presude, izmena zakona, i druge oslobađajuće presude, usledila je zastara. U postupku je sudilo više sudija, nebrojano puta je kretao ispočetka, pretresi su se često odlagali, ali neminovno najbolji saveznik mu je bilo kratko pamćenje građana, čija je pažanja bila preokupirana novim aferama i suđenjima.

„Afera Politika“

Dragan Hadzi Antic
Dragan Hadži Antić E-Stock/Miloš Rafailović

Poslednja u nizu zastara odnosi se na postupak protiv nekadašnjeg republičkog ministar finansija Borislava Milačića i direktora RTV „Politika“ Dragana Hadži Antića. Oni su, odlukom Apelacionog suda pravosnažno su oslobođeni optužbi za zloupotrebe u vezi sa nabavkom TV opreme 2000. godine za televiziju STV „Mreža“, čiji je osnivač bila Socijalistička partija Srbije. Obojica su u ponovljenom prvostepenom suđenju osloboženi krivice, ali je za Hadži Antića u međuvremenu, zavladala sposlutna zastara gonjenja.

Šverc cigareta

Foto: E-Stock/djordje kojadinovic

Protiv bivšeg direktora Savezne Uprave carine Mihalj Kertesa zvanog Bracika, vođeno je više postupaka, mahom zbog šverca cigareta, dok jedan još uvek traje pred Specijlanim sudom. Zanimljivo je da je Kertes pravosnažno osuđen na dve i poi godine zatvora u postupku u kom je bio optužen sa Sinišom Stojičićem, bratom ubijenog generala policije Radovana Stojičića Badže. Tu kaznui Kerters uspešno odlaže već pet godina, a kako su za naš portal potvrdili iz Višeg suda, izvršenje kazne mu je čak 16 puta odlagano iz zdravstvenih razloga.

Slučaj Galenika

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Nenad Ognjenović, bivši direktor državne fabrike lekova „Galenika“, oslobođen je prošle nedelje optužbi da je oštetio ovu kompaniju za 3,3 milijarde dinara, odnosno oko 29 miliona evra, u postupku poznatim pod imenom „Galenika 2“. Prethodno, u januaru, ove godine Ognjenović je osuđen na šest godina zatvora u „Galenici 1“ koji je takođe vođen zbog zloupotreba. Činjenica da je oslobođen u drugom postupku, u javnosti je već pokrenula spekulacije da će to biti slučaj i sa prvim postupkom, uprkos tome što je prvostepeno osuđen. Inače, postupci u slučaju Galenika, bili su „pioniri“ aktuelne vlasti u borbi za organizovanim kriminalom, a da će svi krivci za propast farmaceutskog giganta biti pozvani na odgovornost, najavljivao je tadašnji vicempremijer, a danas predsednik Aleksandar Vučić.

U međuvremenu, „Galenika“ je pod okriljem nove vlasti uplovila u novu aferu oko prodaje, koja do danas nije u potpunosti rasvetljena, pa je tako i krajnji kupac ostao skrivem iza nekoliko firmi koje su većinski vlasnici, a o čemu je najdetaljnije  izveštavao Insajder. 

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

2 KOMENTARA

Ostavite komentar

Najnovije vesti