23 C
Belgrade
nedelja, 26 juna, 2022

SPS: Da i žene mogu u vojsku

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Socijalistička partija Srbije (SPS) se apsolutno zalaže za uvođenje obaveznog vojnog roka. Srbija je oduvek imala jaku vojsku i ona je jedan od ključnih temelja očuvanja nacionalnog identiteta i državnog suvereniteta, a uvek je bila institucija kojoj su građani najviše verovali. Mišljenja smo da treba pokrenuti široke javne rasprave relevantnih društvenih činilaca o ovoj važnoj temi, ali i pažljivo čuti stavove i mišljenja naših građana.

Svakako prepuštamo Ministarstvu odbrane RS da donese odluku o tom pitanju, uzimajući u obzir bezbednosne izazove, rizike i pretnje u regionu, kao i ekonomsku situaciju u zemlji. SPS posebnu pažnju želi da skrene na činjenicu da su pripadnice VS učestvovale u brojnim međunarodnim misijama u kojima su bile i odlikovane, i zato se zalažemo da uvedemo novinu, da naše građanke imaju mogućnost služenja vojnog roka.

SDPS: Vojska po norveškom modelu

- Advertisement -

Kao zemlja u različitim državnim oblicima, imali smo dva modela služenja vojnog roka i vojske: obavezni i profesionalni. Prvi se pokazao kao prevaziđen i preskup, a drugi nedorečen, sa problemom koji se odnosio na popunu aktivnog, ali i rezervnog sastava. Dobro je da imamo debatu o ovoj temi, i smatramo da odluku treba da donesemo na osnovu ekonomskih mogućnosti i odbrambenih potreba, sa više pragmatizma, a manje emocija. Danas u svega 14 evropskih zemalja imamo obavezan vojni rok, jer je intencija ka profesionalizaciji oružanih snaga, a moć jedne zemlje više se meri snagom ekonomije nego njene vojske, ukazuju u Socijaldemokratskoj partiji Srbije (SDPS).

Zato mi predlažemo da nastavimo rad na unapređenju postojećeg sistema profesionalne vojske, što podrazumeva dalje ulaganje u poboljšanje životnog standarda i uslova rada njenih pripadnika, povećanje primanja i rešavanje stambenog pitanja pripadnika vojske, ali i investicije u vojnu infrastrukturu. Takođe smatramo da mladim ljudima treba ostaviti mogućnost izbora da li će obući uniformu ili ne. S tim, da onima koji se odluče za služenje vojnog roka treba dati različite podsticaje, kao recimo u Norveškoj, gde mladi imaju određene privilegije nakon služenja, u vidu pomoći tokom školovanja ili prilikom zapošljavanja u državnim službama. Na taj način ćemo podstaći više mladih ljudi da se prijave za služenje vojnog roka.

SPAS: Nemamo ništa protiv

- Advertisement -

Nismo tu temu do sada posebno obrađivali, ali ako dođe neki predlog te vrste, sa jasnim argumentima i analizom, od neke strane, razmotrićemo ga. U suštini nemamo ništa protiv vraćanja vojnog roka ukoliko je procena da će bezbednost i gotovost države biti na višem nivou. Naravno, mnogo stvari je tu bitno uklopiti, ako se obavezni vojni rok vraća. Od dužine trajanja, preko budžeta koji treba da se obezbedi, prostora, itd. Nije to tako jednostavna odluka. Svakako smo spremni o tome da razgovaramo, kažu u Srpskom patriotskom savezu (SPAS).

DSS: Vojni rok minimum šest meseci

Apsolutno je potrebno vratiti obavezno služenje vojnog roka jer se time, na prvom mestu, znatno jača odbrambena sposobnost zemlje kao i mogućnost odbrane nacionalnih interesa uz istovremeno očuvanje mira. Vojni rok bi morao da traje minimum šest meseci, a za određene specijalnosti i duže. Za pojedince koji bi uložili prigovor savesti, svakako bi se obezbedila mogućnost služenja bez oružja, što u uniformi za potrebe logistike, što civilno u određenim i jasno definisanim institucijama i organizacijama koje služe javnom interesu, kaže Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS).

LSV: Preskupo i neadekvatno bezbednosnim izazovima

Vraćanje obaveznog vojnog roka nije prihvatljivo jer je preskupo i neadekvatno bezbednosnim izazovima. Vojsci treba nova koncepcija odbrane zasnovana na strategiji sukoba niskog intenziteta karakterističnog za ratovanje u nesrazmeru brojnosti i opremljenosti između sukobljenih strana. Veliki broj neprofesionalnih i neopremljenih vojnika, mobing, nepotizam i ponižavajući uslovi rada još više će rezultirati napuštanjem vojne službe i izbegavanjem vojnog roka odlaskom u inostranstvo. A uslov svih uslova mora biti rešavanje pitanja ubistva dvojice gardista na Topčideru 2004. godine. Samo tako bi započeo proces vraćanja poverenja u vojsku, kaže Velimir Kovačević, predsednik Stručnog saveta za odbranu i bezbednost Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

SDA: Prvo lustracija

Presudama međunarodnih sudova Srbija je okrivljena za genocid i druge zločine srpskih oružanih snaga nad Bošnjacima u toku raspada bivše SFRJ. Lustracija u srpskim oružanim snagama i službama bezbednosti je preduslov za vraćanje poverenja Bošnjacima u državne organe Srbije. SDA Sandžaka je predala Skupštini Srbije na razmatranje i usvajanje Rezoluciju o Srebrenici. Ova Rezolucija sadrži rešenja za sve probleme i sva nerešena pitanja. To je prvi korak, neophodan za izgradnju međunacionalnog poverenja, kažu u SDA Sandžaka.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti