28.8 C
Belgrade
četvrtak, 30 juna, 2022

SPREMNI DA POKAŽU SVOJU MOĆ: Kina traži da Amerika prekine trgovinske pregovore sa Tajvanom

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijen rekao je danas da trgovinski pregovori SAD i Tajvana „narušavaju mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu” i zatražio od SAD da „prekinu pregovore o sporazumima sa Tajvanom koji imaju konotaciju suvereniteta i zvaničnu prirodu”.

Džao je optužio Vašington da podstrekava Tajvan na formalno proglašavanje nezavisnosti, a Peking je ranije objavio da bi to bio povod za invaziju, prenosi Beta.

- Advertisement -

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je tokom posete Japanu, 23. maja, da će njegova zemlja vojno intervenisati ako Kina izvrši invaziju.

Prema navodima Kancelarije predstavnika SAD za trgovinu, pregovori sa Tajvanom obuhvataju trgovinu i još neke oblasti, a temelje se na „zajedničkim vrednostima” zemalja okrenutih tržišnoj ekonomiji.

Kancelarija je saopštila da je cilj pregovora „razvoj konkretnih načina za produbljivanje ekonomskih i trgovinskih odnosa” i da se „radi na zajedničkim trgovinskim prioritetima”.

- Advertisement -

Tajvan je, po obimu, deveti trgovinski partner SAD i važan je centar proizvodnje kompjuterskih čipova i drugih visokotehnoloških proizvoda. SAD imaju diplomatske odnose samo sa Pekingom, a sa Tajvanom su to snažne neformalne veze.

Kina i Tajvan imaju trgovinske i ekonomske veze, ali nemaju zvanične odnose. Peking smatra da Tajvan nema pravo na uspostavu spoljnopolitičkih odnosa.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti