-7 C
Belgrade
utorak, 25 januara, 2022

KATANAC OD 18 ČASOVA: Spremite se za drugačiji život u Srbiji!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Srbija i katanac na nju

U kupovinu do 21 sat, a katanac na kafane u 18 sati, autobusi poluprazni, maske i na otvorenom gde je nemoguće održati distancu.

U Srbiji danas stupaju na snagu nove mere protiv korona virusa, a na osnovu njih, život nam se od danas deli na rad do 18 i na rad do 21 sat, na rad od kuće i na rad iz kancelarije. Čeka se samo odluka da li će deca učiti gradivo od kuće ili u učionici.

Vlada Srbije naime, propisala je u subotu 7 novih mera, koje su stupile jutros na snagu, a važiće narednih deset dana, tačnije do četvrtka, 3. decembra.

  1. mera – skraćenje rada ugostiteljskih objekata
- Advertisement -

Prva među merama je skraćenje radnog vremena do 18 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima.

Zasad je ostalo i da bioskopi i pozorišta rade do 18 sati, iako je ministarka kulture Maja Gojković uputila apel Kriznom štabu da ova mesta budu izuzeta iz novog paketa mera.

  1. mera – Prodavnice i dalje rade do 21 sat

Ko je pravoslavni sveštenik azijskog porekla koji saslužuje na opelu patrijarhu Irineju?
Prodavnice će nastaviti kao i do sada da rade do 21 sat, što je propisano prethodnim paketom mera.

  1. mera – Obavezne maske i na otvorenom u određenim situacijama
- Advertisement -

Obavezno je i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme, odnosno nošenje zaštitne maske, u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti.

  1. mera – Zabrana okupljanja više od 5 osoba u Srbiji

Sledi zabrana svih javnih okupljanja sa prisustvom više od 5 osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta – odnosno minimum 4 kvadratna metra po osobi.

  1. mera – Rad od kuće

Vlada je propisala i omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

  1. mera – Kontrola nošenja maski u prevozu

Uvedena je i mera stroge kontrole obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

  1. mera – Kontrola kućne izolacije

Među novim merama je i stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.

Gradski prevoz u Beogradu

U ponedeljak je, inače, održan beogradski Krizni štab za borbu protiv korona virusa. Na ovoj sednici odlučeno je kako će funkcionisati gradski prevoz u prestonici.

To znači da će na prednjim vratima za solo autobuse biti istaknuta preporučen broj od 50 putnika, odnosno 50 odsto od maksimalnog broja koji može da se preveze u zavisnosti od tipa vozila.

Popodnevni špic, odnosno veći broj vozila i češći polasci biće produženi do 20 sati.

Građani bi trebalo da procene ukoliko je gužva u prevozu, da sačekaju drugi. Neće biti redara koji će zabranjivati putnicima ulazak. Svako ko ima kartu, ima pravo da se vozi – kaže za Novosti Jovica Vasiljević sekretar za javni prevoz.

Svi prevoznici i privatni, kao i GSP dobili su upute i ispoštovaće novi režim, odnosno veći broj vozila na ulicama u popodnevnom špicu, kaže sekretar.

Međutim, gradonačelnik Zoran Radojičić je rekao za RTS i da će Komunalna milicija da bude stalno na terenu, i oni će sa 15 patrola obilaziti autobuska stajališta i kontrolisati sprovođenje mera.

Stalno će se raditi dezinfekcije vozila u Srbiji.

Učenici uče gradivo na daljinu

Ne tako mali broj škola u Srbiji već je prešao na onlajn nastavu a svakog momenta se očekuje da to važi i za celu Srbiju.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je jutros da je Krizni štab referentan za preporuke, dok će Vlada donositi odluke. Objasnio je i da su jedinice lokalne samouprave gde se uvodi vanredna situcija u obavezi da obaveste nadležne školske uprave ukoliko žele da se prebace na onlajn nastavu, objašnjava ministar.

– Škole se ne zatvaraju, može se preći na onlajn, pominje se ideja da se unificiraju kalendari AP Vojvodine sa ostakom Srbije u pogledu raspusta – da raspust bude od 21. decembra do 20. januara da bi se pokrili svi praznici – istakao je Ružić za RTS.

Članovi Kriznog štaba: Efekti mera za 7 do 10 dana u Srbiji

Epidemiolog i član kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Predrag Kon kazao je da očekuje da ove mere daju rezultate i poručuje da je važno da svi nose maske jer je, zbog velikog broja asimptomatskih slučajeva, nemoguće znati ko je sve zarazan.

Kon je naveo da je medicinski deo bio jednoglasan i da je predlog mera bio daleko oštriji od onoga što je usvojeno. Objasnio je da se to ne odnosi samo na zabranu rada do 17 časova (umesto do 18 što je usvojeno), već i da se to odnosilo na uslužne delatnosti, a i broj predloženih tačaka je bio veći.

Naglašava da su mere predložene kao nešto što je vrlo hitno, ali počinju da se primenjuju tek od danas. u čitavoj Srbiji

Ipak, rekao je da se vidi usporavanje virusa, naročito u Beogradu, međutim, kako kaže, tek će se videti da li će se to održati ili će početi da pada. Prema njegovim rečima, sada smo na maksimumu, bar što se Beograda tiče i da je sad potrebno da izdržimo jer se nada da će nove mere zaista dati rezultate.

– Pratićemo situaciju iz dana u dan – rekao je Predrag Kon.

Imunolog Srđa Janković, kazao je da novim paketom mera pokušavaju da stabilizuju situaciju i da naglasak nije na zatvaranju posle 18 sati, već da se građani pridržavaju mera 24 sata.

Prvi rezultati mera, kako je rekao, mogu se očekivati za sedam do deset dana, i dalje je najvažnije nošenje maski, distanca i ne okupljati se.

– Medicinski deo kriznog štaba predlagao je uvođenje novih mera i ranije. Ako bude potrebno mi ćemo se zalagati i za dodatno pooštravanje mera, ali je u ovom trenutku mnogo važnije da se one sprovedu. Da smo one mere sprovodili rigoroznije možda bi kriva za nijansu bila drugačija. Nema zamene za izbegavanje kontakata – rekao je Janković.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti