SPREMAJU SE ZA FINALNU BITKU: Bajden potpisao dokumenta o ulasku Švedske i Finske u NATO

Obavezno pročitajte

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je dokumenta usvojena u Senatu o podršci pridruživanju Švedske i Finske u NATO. Bajden je, kako je preneo Si-En-Bi-Si, u Beloj kući pre potpisivanja dokumenata, rekao da se ruski predsednik Vladimir Putin prevario ako je mislio da može da unese razdor među zapadnim saveznicima.

„Naša alijansa je bliža i jača nego ikada i ujedinjenija nego ikada, a posle ulaska Finske i Švedske bićemo jači nego ikada”, rekao je Bajden, prenosi Tanjug.

- Advertisement -

Senat je prošle sedmice sa 95 glasova za i jednim protiv podržao ulazak Švedske i Finske u NATO. Ulazak Švedske i Finske u NATO i dalje koči Turska, koja zahteva da te dve zemlje ispune zahteve Ankare vezane za prestanak podrške kurdskim organizacijama koje Turska smatra terorističkim.

Za prijem svake nove države u NATO potrebna je saglasnost svih zemalja članica.

Pristupanje Švedske i Finske vojnom savezu NATO predstavlja najznačajnije proširenje tog saveza od devedesetih godina 20. veka, piše danas Glas Amerike, prenosi Beta. Sam proces ratifikacije mogao bi da traje i do godinu dana, a protokol o pristupanju dve zemlje mora da ratifikuje svih 30 zemalja članica.

Među zemljama koje su do sada obavile ratifikaciju su Kanada, koja je bila prva, Nemačka, Italija i Crna Gora. Poslednja zemlja koja je do sada potvrdila ulazak Finske i Švedske u vojni savez je Amerika. Prva zemlja koja je ratifikovala protokol o pristupanju Finske i Švedske bila je Kanada. Članovi kanadskog parlamenta su tokom glasanja u junu jednoglasno podržali članstvo dve zemlje u Alijansi.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Mirno na severu Kosmeta, protesti Srba nastavljeni

PRIŠTINA – Na Kosovu i Metohiji noć je protekla mirno, a ispred opštinskih zgrada u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu...

Još priča na sličnu temu