20.7 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

SPREMAJU SE POBUNE ŠIROM SVETA: Nemiri prete u više od 100 država Narodu je dosta laži

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Države širom sveta pogođene su do sada neviđenim rizikom od građanskih nemira, stoji u izveštaju „Verisk Mejpelkrofta“, konsultantske kuće sa sedištem u Velikoj Britaniji.

U poslednjem kvartalu, u preko stotinu država u svetu pojavio se „povećani rizik“ od građanskih nemira, saopštila je ova kompanija, koja redovno objavljuje Indeks građanskih nemira (CUI).

- Advertisement -

Indeks se zasniva na skupu različitih istraživanja, koja obrađuju različite faktore kao što su inflacija i vladini mehanizmi za prevazilaženje ili gušenje, a takođe i ukupan uticaj nemira.

Među 198 država, pokazalo se da se rizik od građanskih nemira smanjio u svega 42 tokom posmatranog perioda, dok se u 101 povećao. U ostatku je situacija ostala nepromenjena u odnosu na prethodni kvartal. Kompanija je povezala rastući rizik od građanskih nemira sa „uticajem inflacije na cene osnovne hrane i energije“.

„Uticaj je očigledan širom sveta, zbog nezadovoljstva stanovništva rastom troškova života u razvijenim i društvima u razvoju, protežući se od EU, preko Šri Lanke i Perua do Kenije, Ekvadora i Irana“, navodi se u saopštenju za javnost koje prenosi RT.

- Advertisement -

Evropa se izdvaja na negativnoj rang listi, a porast rizika od građanskih nemira tumači se u kontekstu ukrajinske krize. Konsultanti „Verisk Mejpelkrofta“ očekuju da će se situacija na kontinentu pogoršavati u narednih šest meseci, a „Bosna i Hercegovina, Švajcarska, Holandija, Nemačka i Ukrajina su među državama sa najvećim projektovanim porastom rizika“, dodaje se.

Registrovani porast rizika od građanskih nemira najveći je od kada je kompanija 2016. prvi put objavila CUI.

„S obzirom da više od 80 odsto zemalja širom sveta beleži inflaciju iznad 6%, socioekonomski rizici dostižu kritične nivoe. Skoro polovina svih zemalja u CUI sada je kategorisana kao visoko ili ekstremno rizična, a očekuje se da će veliki broj država doživeti dalje pogoršanje u narednih šest meseci“, primećuje se u izveštaju „Verisk Mejpelkrofta“.

Malo je verovatno da će se globalni trend uskoro promeniti, upozorila je kompanija.

„Samo značajno smanjenje globalnih cena hrane i energije može zaustaviti negativni globalni trend rizika od građanskih nemira. Strahovi od recesije rastu i očekuje se da će inflacija biti gora u 2023. nego u 2022.“, objašnjava se.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti