-1.8 C
Belgrade
subota, 22 januara, 2022

SPREMAJU SE NOVE VARIJANTE: Biontek, Moderna i Džonson i Džonson rade na novoj vakcini za omikron!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Kompanije Bajontek, Moderna i Džonson i Džonson rade na vakcinama koje su posebno usmerene na novi omikron soj korona virusa u slučaju da postojeće vakcine ne budu efikasne protiv nove varijante, navodi se u saopštenju ovih kompanija.

Pojava nove omikron varijante izazvala je globalne reakcije, jer su svi zabrinuti da bi novi soj mogao brzo da se širi čak i među vakcinisanima, prenosi Rojters.

Zbog toga su ponovo uvedena restrikcije na putovanja i druga epidemiološka ograničenja širom sveta, prenosi Tanjug.

- Advertisement -

Iz Bionteka je stigla potvrda da je ta kompanija, u saradnji sa partnerima iz Fajzera, započela rad na vakcini prilagođenoj varijanti omikron.

U međuvremenu, izvršni direktor Moderne Stefan Bansel izjavio je da bi do isporuka nove vakcine moglo da prođe više meseci, najavljujući da bi za približno dve nedelje trebalo da bude poznato u kojoj meri su postojeće vakcine efikasne protiv omikron soja korona virusa.

U kompaniji Džonson i Džonson takođe je u toku procena efikasnosti postojeće vakcine protiv kovida-19 u slučaju zaražavanja omikron sojem, a istovremeno se i traga za vakcinom specifičnom baš za tu varijantu.

- Advertisement -

„Počeli smo da radimo na dizajniranju i razvoju nove vakcine protiv soja omikron i brzo ćemo je unaprediti i pokrenuti kliničke studije ako bude potrebno”, izjavio je Matai Mamen, prvi čovek departmana za globalna istraživanja kompanije Džonson i Džonson.

Jedan ekspert za zarazne bolesti iz Južne Afrike rekao je da se čini da je omikron varijanta korone prenosivija od prethodnih sojeva čak i na ljude sa imunitetom stečenim vakcinacijom ili nakon preležane infekcije.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti