25.4 C
Belgrade
subota, 2 jula, 2022

SPEKULACIJE: Da li Hrvatska čak i migrante pristigle iz BiH vraća u Srbiju?

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Hrvatski mediji objavili su naredbu koju je 15. oktobra prošle godine Zlatko Čačić, zamenik komandanta stanice granične policije na prelazu Bajakovao, poslao svojim podređenima, a odnosi se na vraćanje migranat ilegalnih migranata u Srbiju.

Dok, kako navode, MUP odbija takvo tumačenje naredbe, osoba koja je medijima dostavila Čačićev mejl tvrdi da je to „baš to praksa na Bajakovu”, odnosno da se migranti zatečeni u zoni nadležnosti drugih policijskih stanica upućuju prema Srbiji.

Na tom delu državne granice je, naime, prema rečima neimenovanog izvora, zbog konfiguracije terena ljude lako oterati u susednu državu.

- Advertisement -

Portal Indeks podseća da je nasilje hrvatske policije prema ljudima koji pokušavaju da uđu u Hrvatsku i, samim time, u EU potvrđeno na snimcima međunarodne mreže istraživačkih novinara nastale na granici prema Bosni i Hercegovini.

Zaštitnica građana, kojoj je prosleđeno pismo naredbe, navodi da je nedopušteno vraćanje migranata bez razmatranja individualnih okolnosti. Prema njenim rečima, odvraćanje migranta se mora provoditi na način da ne dovodi u pitanje pravo na azil i na međunarodnu zaštitu.

„Ako je pak osoba ušla na državnu teritoriju ne može više da bude odvraćena, već je nužno provesti zakonom predviđene postupke, koji uključuju provođenje individualne procene potrebe za zaštitom”, navodi se u odgovoru zaštitnice građana.

- Advertisement -

Ukazuje da vraćanje migranata bez razmatranja individualnih okolnosti predstavlja takozvani puš-bek koji je „nedopušten jer može dovesti do povreda brojnih ljudskih prava osoba – poput prava na život, prava na azil, zaštite od mučenja, nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, zaštite u slučaju udaljavanja, proterivanja ili izručenja…„.

Hrvatski MUP, međutim, smatra da upućene smernice ne treba problematizovati, jer, kako kažu, nisu date sa najvišeg nivoa.

U odgovoru MUP-a se navodi, između ostalog, da državna granica prema Srbiji nije uređena niti utvrđena, te da je cilj datih uputstava bio da se, uspostavi apsolutna kontrola nad postupanjem na granici, a kako bi ono bilo u skladu s etičkim kodeksom i svim propisima o ispravnom nošenju policijske uniforme, prenosi Tanjug.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti