ŠPANIJA USVOJILA ZAKON: Stariji od 16 mogu da promene pol bez medicinske procene

Obavezno pročitajte

Španski parlament je usvojio zakon koji omogućava osobama starijim od 16 godina da promene svoj zakonski priznati pol bez medicinske procene.

Zakon je u Senatu usvojen sa 191 glasom za i 60 protiv, čime je okončana debata koja je trajala 20 meseci. U decembru prošle godine zakon je većinom glasova usvojen u Donjem domu parlamenta, prenosi BBC.

- Advertisement -

Proces promene pola u zvaničnim dokumentima sada bi trebalo da traje između tri i četiri meseca.

Oni koji su želeli da promene pol u ličnoj karti do sada su morali da imaju medicinsku dijagnozu rodne disforije i da dve godine budu na hormonskoj terapiji.

Sada je dovoljno da se izjasne da su drugi pol i ako to još jednom potvrde posle tri meseca, imaće pravo da traže izmenu u ličnim dokumentima.

Za osobe stare 12 i 13 godina za to će biti neophodna saglasnost suda, dok će osobama starim 14 i 15 godina biti potrebna dozvola roditelja.

Pre glasanja, ministarka za jednakost Irene Montero pozvala je parlamentarce da podrže zakon i poručila da „transrodne osobe nisu bolesnici, već ljudi kao svi ostali“.

Danska je 2014. godine prva u Evropi usvojila veoma sličan zakon, a sada devet država na našem kontinentu prihvata promenu pola na osnovu ličnog izjašnjenja.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

NENAD ČANAK NEZADOVOLjAN APANAŽOM KOJU JE DOBIO OD MILA ĐUKANOVIĆA

Nenad Čanak, denucirani agent RDB koji je u Miloševićevo vreme vođen kao operativna veza „Kobra“, trenutno je u izbornom...

Još priča na sličnu temu