ŠORMAZ: Vreme je da budem u izvršnoj vlasti i da imamo proevropsku Vladu Srbije

Obavezno pročitajte

Poslanik Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Dragan Šormaz izjavio je da bi trebalo da bude u izvršnoj vlasti i da se u Srbiji formira proevropska vlada.

“Mislim da je vreme da budem u izvršnoj vlasti. Mislim da je vreme za proevropsku vladu u Srbiji”, rekao je Šormaz u emisiji Studio Live na N1.

- Advertisement -

Na pitanje da li bi išao u diplomatiju ili odbrambeni sektor, rekao je da ne bi o tome spekulisao.

On je kazao da je na 158. mestu na listi SNS, koja je na parlamentarnim izborima osvojila 120 mesta, i da njegov dalji angažman zavisi od odluke stranke.

Šormaz je prethodno na Tviteru napisao da vladu treba da čine samo oni koji su spremni da odmah uvedu sankcije Rusiji i nacionalizuju NIS, „izbace 90 odsto ambasade zbog špijunaže“, „zatvore ruski špijunski centar u Nišu“ i potpišu izjavu da će raditi na što skorijem učlanjenju Srbije u EU i NATO.

Upitan ko bi SNS-u mogao da bude partner u takvoj politici, i da li može da vidi Socijalističku partiju Srbije u toj ulozi, rekao je da bi “oni na sve pristali samo da uđu u vladu, pa i na ovo.

“Ne mislim da bi bio problem formiranje vlade, ovo što sam ja napisao mogli bi svi zajedno da sprovodimo bez dve-tri rusofilske partije koje su ušle u skupštinu”, kazao je Šormaz.

Na pitanje o tome što provladini tabloidi pišu o izjavi Vladimira Putina, koji je rekao da Donjeck i Luganks imaju pravo na nezavisnost kao i Kosovo, Šotmaz kaže da ne misli da na taj način predsednik Srbije Aleksandar Vučić “priprema javno mnjenje”.

Govoreći o naslovu “Ukrajina napala Rusiju” nekoliko dana uoči početka rata u tabloidu Informer, Šormaz je ocenio da “ko god da je napravio tu naslovnu stranu nije normalan”.

Šormaz kaže da je više puta upozoravao da Rusija nije iskrena u podršci Srbiji oko Kosova, nego da je spremna da trguje, a dodaje i da su Putin i drugi visoki zvaničnici pominjali i “genocid u Srebrenici”.

Upitan da li očekuje da će predsednik Vučić doneti odluku o uvođenju sankcija Rusiji, rekao je da to ne može da kaže, i da će to izneti sam predsednik.

“Moj stav je da to pod hitno moramo da uradimo i da se usaglasimo sa politikom Evropske unije”, kazao je Šormaz.

Ocenio je i da po pitanju nafte “ne možemo da snosimo bilo kakve posledice”, dok je gas “preuveličana tema”.

Na pitanje da li bi izašao iz Srpske napredne stranke ako Srbija ne uvede sankcije Rusiji i ne okrene se zapadu, kaže da kad bi “odsutali od kandidature za EU, ja ne bih mogao da budem deo te priče”.

Ipak, kaže da nije realan scenario po kom bi Srbija odustala od članstva u Evropskoj uniji.

“Nije normalno da plaćamo gas u rubljama”

Na pitanje da li misli da će Srbija imati dovoljno gasa tokom zime, Šormaz kaže da je čuo da se očekuje produženje starog ugovora, ali da ne veruje da je normalno “da plaćamo u rubljama”.

Rekao je i da misli da se “preteruje” sa tim pitanjem i u Srbiji i u Evropi, da to nije toliko veliki problem i da može biti rešen.

Prema njegovim rečima, zvanični Beograd treba da otvoreno komunicira sa EU i da Srbija kao kandidat za članstvo uđe u kvotu za nabavke gasa.

Dodao je i da se lično zalaže da Srbija reši problem preko nuklearne elektrane, “iako će Ćuta i neki da se pojave i da skaču po Srbiji sa 15 ljudi”.

SourceN1

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu