13.5 C
Belgrade
sreda, 5 oktobra, 2022

ŠOK:Dokument iz Vašingtona pravno nevažeći !?

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Dokument i njegova validnost

Dokument koji su u Americi, u prisustvu predsednika SAD, potpisali 4. septembra predsednik Srbije A. Vučić i A. Hoti, predsednik separatističke “vlade Kosova”, kojeg Srbija ne priznaje za državu, je kao prvo, pravno nevažeći međunarodni dokument. Nema nikavu snagu i valjanost.

Posebno je pitanje, kakva ovlašćenja u ovom poslu i potpisivanju ima, po Ustavu Srbije, predsednik Srbije? Gde je na ovom dokumentu potpis srpske vlade, sem ako ona kao tehnička vlada nema nikakva prava i ovlašćenja da potpisuje i ovakve dokumente. Zašto dokument nisu potpisali predstavnici dve „vlade“, predsednici dve „države“…

- Advertisement -

Ovo je neki dogovor, sporazum jedne države (Srbije) i jedne od nje nepriznate teritorije (i od od strane UN) o regulisanju, pokušaju uređenja jednog dela pitanja,uz prisustvo svedoka – posrednika SAD i njenih usluga.

Drugo, ovaj dokument, kako ističu same SAD, država Amerika nije potpisala! Znači, SAD nisu potpisnici, nego prisutni svedoci ovih dogovora, pisma o namerama, raznih inicijativa u njemu…

Treće, u dokumentu se pominju razne teme, koje nemaju nikakve veze sa međusobnim odnosom između Srbije i nepriznate “države” Kosovo i Metohija.

- Advertisement -

Jedno od njih je priznanje Kosova od strane Izraela. Kakve veze ima priznanje južne srpske pokrajine od strane Izreaela sa odnosima Srbije i nepriznatih srpskih vlasti. Zašto u dokumentu onda nema i izjave o priznanju države Palestine od strane te nelegalne “države” Kosovo?

Pomešane su i babe i žabe u ovom dokumentu koji će najmanje biti koristan za Srbiju, kao stranu potpisnicu. Biće vrlo štetan!

Izrael neočekivano ućario priznanje od Šiptara, a od Srba ono čemu se nije nikako nadao
Isto tako, zašto je u ovom dokumentu navedeno da će Srbija premestiti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem, kad se tome protivi ceo svet, a to striktno zabranjuje i Rezolucija UN 478? Zašto je Srbija uopšte pristala da se ova tema nalazi u ovom dokumentu koji treba da reguliše neka aktuelna pitanja između Srbije i njene pokrajine? To treba da objasni predsednik Srbije!

Zašto je Srbija prihvatila i potpisala bavljenje temom 5G opreme u ovom dokumentu kad on nema nikakve veze sa odnosima Srbije sa nepriznatom “državom” Kosovom?

Tako se u dokumentu navodi da će obe strane „zabraniti upotrebu 5G opreme koja potiče od nepouzdanih snabdevača. Tamo gde takva oprema već postoji, obe strane će se blagovremeno posvetiti njenom uklanjanju i drugim posredničkim naporima“.

Neverovatna odluka predsednika Srbije na koju on nema nikakvo pravo, a sigurno šteti odnosima Srbije i Kine. Pokvariće odnose Srbije i Kine.

Zatim, još jedna suluda tema se nalazi na ovom dokumentu. To je tema LGBT prava. Pa se navodi da će „obe strane raditi sa 69 zemalja koje kriminalizuju homoseksualnost kako bi ih podstakle na dekriminalizaciju“.

Neverovatna odluka predsednika Srbije, imaće čime da se pohvali pred LGBT Anom Brnabić… iako se tema ne tiče Kosova i Metohije. Trebala je A. Brnabić da parafira ovaj deo dokumenta, ali ona nije bila u Americi?!

Još jedna potencijalno vrlo štetna rečenica, između ostalog, se nalazi u ovom dokumentu. To je da će “obe strane diverzifikovati svoje energetsko snabdevanje“. Odakle odjednom ovakva rečenica iz čista mira u ovom dokumentu to je teško objasniti. Ali, da ona može da naruši pitanje snabdevanja celog regiona gasom i naftom i ugrožavanje Turskog toka, je evidento, i da ugrozi srpske interese i odnose sa Rusijom. Zašto je ovo potpisala Srbija to bi predsednik Vučić trebalo da objasni građanima Srbije.

Sve u svemu, da ne bi analizirali i sve ostale pogubne delove ovog nakaradnog dokumenta može se zaključiti da je ovo jedna skalamerija od dokumenta koji nema nikakvu važnost, valjanost i međunarodni značaj značaj sem za potrebe marketniga predsednika SAD u izbornoj kampanji i za potrebe spin i marketnig delovanja predsednika Srbije. Koristi za Srbiju ovde nema!

I za ostvarivanje skrivenih interesa američkih kompanija u ovom regionu i eksploataciju energetetskih izvora.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Kompletan tekst Sporazuma iz Vašingtona
od 4. septembra 2020.

Priredio: Andrej Dimitrijević

Četvrtog septembra 2020. godine u Beloj kući u Vašingtonu potpisan je document pod nazivom “Ekonomska normalizacija” a potpisnici su bili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer takozvanog Kosova, Avdulah Hoti.

Dokumenti su potpisani posle dvodnevnih pregovora u Vašingtonu. Srspku delegaciju predvodio je Aleksandar Vučić a u njoj su takođe bili i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Delegaciju kosovskih Albanaca predvodio je premijer Avdulah Hoti,

Objavljujemo prevod oba dokumenta.

Ekonomska normalizacija

Srbija [Beograd] i Kosovo [Priština] saglasili su da će napredovati u ekonomskoj normalizaciji pristajući na sledeće:

• Obe strane će primeniti sporazum o autoputu Beograd-Priština koji je prethodno potpisan 14. februara 2020.

• Obe strane će primeniti železnički sporazum Beograd-Priština koji je prethodno potpisan 14. februara 2020.

– Pored toga, obe strane će se obavezati na zajedničku studiju izvodljivosti o opcijama za povezivanje železničke infrastrukture Beograd-Priština sa lukom na Jadranu.

• Kosovo [Priština] i Srbija [Beograd] sarađivaće sa Američkom korporacijom za međunarodno finansiranje razvoja i EKSIM bankom na memorandumima o razumevanju radi operacionalizacije sledećeg:

– Autoput Mira

– Železnička veza između Prištine i Merdara

– Železnička veza između Niša i Prištine

– Obezbeđivanje finansija za podršku zajmova potrebnih za mala i srednja preduzeća

– Dodatni bilateralni projekti.

– Stalno prisustvo Američke razvojne agencije u Beogradu, Srbija.

• Obe strane će otvoriti i operacionalizovati objekat zajedničkog prelaza Merdare.

• Obe strane će se pridružiti „mini-šengenskoj zoni“, koju su Srbija, Albanija i Severna Makedonija najavile u oktobru 2019. godine, i u potpunosti iskoristiti njene beneficije.

• Obe strane će međusobno priznati diplome i stručne uverenja.

• Obe strane će se složiti da sarađuju sa Ministarstvom energetike SAD i drugim odgovarajućim pravnim licima američke vlade na studiji izvodljivosti za potrebe deljenja jezera Gazivode/Ujmani kao pouzdanog izvora snabdevanja vodom i energijom.

• Obe strane će diverzifikovati svoje energetske zalihe.

• Obe strane će zabraniti upotrebu 5G opreme koju isporučuju nepouzdani dobavljači u svojim komunikacionim mrežama. Tamo gde je takva oprema već prisutna, obe strane se obavezuju na blagovremeno uklanjanje i druge napore za posredovanje.

• Obe strane će povećati avionski pregled putnika, razmenu informacija međusobno kao i u okviru šire američke saradnje na Balkanu i obavezaće se na tehnološke nadogradnje za borbu protiv ilegalnih aktivnosti primenom i operacionalizacijom sistema za proveru i informisanje koje obezbeđuju SAD, uključujući RIBE, APIS, ATS-G i SRTP.

• Obe strane se obavezuju da će štititi i promovisati slobodu veroispovesti, uključujući obnovljanje međuverske komunikacije, zaštitu verskih lokaliteta i sprovođenje sudskih odluka koje se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu, i nastavak restitucije jevrejske imovine bez naslednika iz vremena Holokausta.

• Obe strane se obavezuju da će ubrzati napore na pronalaženju i identifikovanju ostataka nestalih osoba. Obe strane se obavezuju da će identifikovati i primeniti dugoročna, trajna rešenja za izbeglice i interno raseljena lica. Obe strane se obavezuju da će utvrditi kontakt osobu koja će predvoditi ove napore u okviru svojih vladinih ministarstava i koordinisati između Beograda i Prištine, i obezbediće godišnje ažuriranje broja rešenih i nerešenih slučajeva.

• Obe strane će sarađivati sa 69 zemalja koje kriminalizuju homoseksualnost kako bi se založile za dekriminalizaciju.

• Obe strane se obavezuju da će u celini odrediti Hezbolah kao terorističku organizaciju i u potpunosti sprovesti mere za ograničavanje poslovanja i finansijskih aktivnosti Hezbolah u svojim jurisdikcijama.

• Kosovo [Priština] će se složiti da primeni jednogodišnji moratorijum kojim se traži novo članstvo u međunarodnim organizacijama. Srbija [Beograd] saglasiće se sa jednogodišnjim moratorijumom u kampanji za povlačenje priznanja i uzdržaće se od formalnog ili neformalnog zahtevanja od bilo koje nacije ili međunarodne organizacije da ne prizna Kosovo [Prištinu] kao nezavisnu državu. Oba sporazuma o prestanku stupaju na snagu odmah.

Poslednje dve tačke su različite za Beograd i za Prištinu.

U srpskoj verziji poslednja tačka glasi:

• Srbija [Beograd] saglasna je da otvori predstavništvo Privredne komore Srbije i državnu kancelariju u Jerusalimu 20. septembra 2020. i preseli svoju ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2021. godine.

U verziji koju su potpisali kosovski Albanci, stoji:

• Kosovo [Priština] i Izrael se slažu da se međusobno priznaju.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti