14.5 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

ŠOKANTNO: Opozicija tražila Vakcinu od Bil Gejtsa!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Opozicija tražila vakcinu

Evropska komisija odgovorila je na zahtev Udružene opozicije Srbije po pitanju pristupa srpskog stanovništva bezbednoj vakcini protiv COVID-19.  Za žaljenje je činjenica da je ovaj dopis ka EU i nameru da građani Srbije budu vakcinisani na isti način kao i ljudi u ostatku Evrope inicirala opozicija, a ne vlast – navodi se u saopštenju Udružene opozicije Srbije (UOPS).Foto: BetaFoto: Beta

Iz dopisa je jasno vidljivo da Srbija nije deo programa COVAX Facility (Globalni pristup kovid-19 vakcini), kojim upravlja Globalna alijansa za vakcine i imunizaciju u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, a u čijem finansiranju učestvuje i EU. Program za cilj ima da obezbedi siguran pristup vakcinama koje nabavlja COVAX po dogovorenoj ceni. Deo ovog programa, na zahtev njihovih vlada su zemlje van EU poput Jermenije, Crne Gore i Severne Makedonije, ali i Portugal, Norveška, Švajcarska i Ujedinjeno kraljevstvo. Srbija nije deo ovog programa jer se naša Vlada nije prijavila – konstatuje Udružena opozicija.

- Advertisement -

Vlada nije aplicirala za bezbednu vakcinuSSP: Vučić je slagao Trampa i za 5G opremuSAMOVOLJA JEDNOG ČOVEKA Zašto Srbija nema Vladu ni posle tri meseca?


– Imajući u vidu činjenicu da smo se prvo vezali, pa odustali od ispitivanja na našim građanima vakcine koju bi trebalo da proizvodi Kina, kao i da nismo aplicirali za program u kome su druge evropske zemlje koje nisu članice EU, postoji ozbiljan rizik da ostanemo van okvira za nabavku bezbedne, vremenski prioritetne i ekonomski dostupne vakcine. Ovo potvrđuje naše ranije tvrdnje o neodgovornom odnosu režima prema zdravlju građana Srbije, kada je u pitanju zaštita od COVID-19 – dodaje se u saopštenju.

opozicijaUdružena opozicija Srbije zahteva od Vlade Republike Srbije da se u najkraćem mogućem roku obrati međunarodnim organizacijama, pre svega institucijama Evropske unije i obezbedi mogućnost da naši građani dobiju vakcine koje će biti dostupne građanima zemalja članica EU.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti