0.6 C
Belgrade
utorak, 7 decembra, 2021

ŠOK U RUSIJI: Iskopane lobanje nalik vanzemaljskim (VIDEO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Posmrtni ostaci žene sa izduženom lobanjom nalik vanzemaljskoj, za koje se veruje da potiču iz perioda antike, pronađeni su tokom iskopavanja drevnog groblja na jugu Rusije.

Od 2017. godine, u naselju Gamurzievski u gradu Nazran, u Ingušetiji, arheolozi pronalaze kosti koje pripadaju ljudima i brojnim divljim i domaćim životinjama, ali i keramičke delove, ukrase i bronzane strele.

- Advertisement -

Međutim, ovonedeljno otkriće ženskog skeleta, koje potiče iz perioda između 4. i 6. veka, posebno je zanimljivo zbog fascinantne namerne deformacije lobanje i vrata, prenosi „Raša tudej“.

Praksa promene oblika glave, naučno poznata kao veštačka deformacija lobanje, poznata je tradicija kod mnogih naroda sveta. Rezultat tog deformiteta danas podseća na izgled vanzemaljske glave iz holivudskih filmova.

„Istorija poznaje mnogo primera namerne promene oblika glave“, rekao je predstavnik Arheološkog centra Jevgenij Krupnov, koji je izvršio iskopavanje.

- Advertisement -

Lobanje su izduživane tokom detinjstva pomoću prstenova i višestrukog uvijanja u zavoje. To je bio znak posebnog statusa kojim bi se uživale određene privilegije u društvu.

Otkriveno je da ostaci predaka, koji su pripadali elitnom sloju društva u raznim plemenima, uključujući Sarmatsko, Alansko i Hunsko, imaju izdužene lobanje.

Prošle godine, naučnici su konačno identifikovali 1.500 godina stare ostatke nekoliko visokopozicioniranih „ugovornih mladi“ iz Bugarske i Rumunije, koji su imali izdužene lobanje. U Peruu je pronađeno oko 38 ostataka visokopozicioniranih pripadnika stanovništva iz vremena pre Inka, sa glavama u obliku suza, koje su predstavljale njihov ugled i društveni položaj.

- Advertisement -
SourceSputnjik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti