ŠOK: Da li će Tramp sutra biti smenjen?

Obavezno pročitajte

Predstavnički dom američkog Kongresa sutra će glasati o prosledjivanju optužnice protiv predsednika Donalda Trampa u Senat čime se otvara put sudjenju za njegov opoziv, rekla je predsednica tog doma, demokrata Nensi Pelosi.

„Predstavnički dom će preći na glasanje u sredu 15. januara o prosledjivanju tačaka optužnice“ usvojenih u decembru protiv republikanskog predsednika – zloupotreba vlasti i opstrukcija rada Kongresa – timu poslanika koji će optužnicu odneti u Senat, rekla je Pelosi u saopštenju posle sastanka iza zatvorenih vrata sa svojom parlamentarnom grupom.

- Advertisement -

Ona je rekla da će Predstavnički dom glasati da prenese optužbe i imenuje osobe koje će biti zadužene za taj slučaj. Ona je upozorila Senat, gde većinu imaju Republikanci, da ne pomisle da samo odbace optužbe već da je potrebno da se sprovede proces.

„Predsednik i senatori će biti odgovorni. Američki narod zaslužuje istinu, i Ustav zahteva sudjenje“, napisala je ona u saopštenju.

Ovom akcijom se pokreće procedura opoziva u Senatu, to će biti tek treće sudjenje o opozivu u američkoj istoriji.

Donji dom je izglasao opoziv Trampa prošlog meseca po optužbama za zloupotrebu vlasti zbog pritiskanja Ukrajine da istraži njegovog demokratskog rivala Džoa Bajdena i opstrukciju Kongresa u istrazi o tome koja je usledila.

Kad stignu optužbe u Senat očekuje se da sudjenje počne u roku od nekoliko dana.

Vodja republikanaca koji imaju većinu u Senatu Mič Makonel ironično se osvrnuo na to što je Nensi Pelosi čekala toliko dugo da prosledi optužbe i rekao da će Senat završiti tu priču „ozbiljno i trezveno“.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu