24.9 C
Belgrade
nedelja, 7 avgusta, 2022

VUČIĆ U VAŠOJ SPAVAĆOJ SOBI: Koliko da platimo da bi neko imao dete?

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Vučić hoće da časti za dete

„Ne znam koliko treba da platimo da bi neko imao dete“, rekao je, između ostalog u jučerašnjem govoru predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Predsednikova zabrinutost za ženske materice nije prvi put ovako javno iskazana. I ranije je molio „junačke žene da rađaju decu“, jer je sve manji broj dece u Srbiji „njegova najveća noćna mora“. I ranije je iskakao direktno iz frižidera u bračne krevete svojih građana.  

Da li je ovog puta otišao predaleko predstavljajući temu rađanja kao neki vid trgovine? Verovatno, ali sigurno možemo u budućnosti da očekujemo i skandaloznije izjave.  Pre svega, predsednik je u svom malom ispadu zaboravio da postoji pravo izbora žene da ima ili da nema dete. Razlozi za to su kompleksni i ne isključivo materijalni. Najčešće su i lični, pa nije baš mesto predsednika države da zaviruje u njih.

det,

Najbitnije je to da je rađanje kao dužnost žene prema suprugu i državi izumrlo odavno i da bi predsednik jedne zemlje to morao da zna i poštuje.  Nije prvi put u istoriji, kako predsednik to voli da kaže, na tako promašen način lider jedne države pokušao da utiče na natalitet. Uglavnom se to radi u autoritarnim režimima. Radio je to i Viktor Orban sa svojim pristupom „gde ima mesta za troje, ima za četvoro“.  Upravo države sa populističkim režimima najčešće svode pronatalitetnu politiku na jednokratne finansijske pomoći, umesto da kao moderne države, poput Švedske i Norveške, rade na tome da stvore okolnosti u kojima će oni koji žele da imaju decu lakše doneti tu odluku. Pod tim okolnostima misli se na povoljne uslove u kojima bi roditelji mogli da postignu ravnotežu između posla i porodice.

- Advertisement -

Neke od mera koje bi se u tom smislu mogle preduzeti su smanjenje cene stanovanja i školovanja, promocija uloge očeva u odgajanju porodice, pružanje kvalitetnog obrazovanja, ali i pružanje podrške ženi od začeća, preko porođaja, pa i u procesu odgajanja i vaspitanja deteta. 

U tom smislu, uslovi za rađanje su u Srbiji krajnje demotivišući – počevši od diskriminacije žena prilikom zapošljavanja zbog eventualnog odlaska na porodiljsko i trudničko bolovanje, preko porođaja koji je često mučan i praćen akušerskim nasiljem, pa sve do teškog vraćanja na posao i još težeg održavanja ravnoteže između poslovnih i porodičnih obaveza. Ako pogledamo još širu sliku, videćemo da nikakvi uslovi za bilo kakvo blagostanje ne postoje u državi u kojoj dvocifren broj vodovoda nema ispravnu vodu za piće.

Da li majke treba da se osećaju bezbedno kada kupaju svoje bebe u vodi koja sadrži velike količine arsena? Ovo je, takođe, država u kojoj se podrazumeva da ćete dati „poklončić“ lekaru ako ne želite da čekate mesecima na pregled ili operaciju, ali i ona u kojoj se nasilje zataškava, a ponekad i odobrava. Ovo je država u kojoj nisi niko, ako ne znaš nekog ili ako ne pripadaš jednoj političkoj stranci, ali i država koja svako malo ima „munjevite udare“ i zveckanje oružjem. Ovo je okruženje u kom nesmetano cveta, a još se i zaliva fašizam. Idealna atmosfera za odgajanje deteta, zar ne?  

- Advertisement -

Ovo je i država jeftine radne snage i prosečne plate kojoj prosek vade najbogatiji, dok ostali jedva prežive od prvog do prvog u mesecu. Ali zna predsednik to. Zato je i tražio da žene rađaju decu, jer „neće imati ko da radi u fabrikama“ koje svako malo otvara i subvencioniše, a u kojima većina ljudi radi za 400 evra mesečno ili manje i u kojima su često loši radni uslovi. Ukratko, rodite dete, ne morate ga ni odvikavati od pelena, možda će mu uskoro opet biti potrebne kada bude morao da radi na traci bez pauze za toalet.  

Rodite dete da predsednik koji je inače 2016. godine postavljen na čelo tada novoosnovanog Demografskog saveta koji je trebalo da donosi mere za podsticaj rađanja može, osim onog sa BDP-om, da ima još jedan grafikon rasta da pokazuje kada se pojavljuje u emisijama češće kao voditelj nego gost. Poruka je da su deca roba, a žene pokretni inkubatori. Sve će to predsednik platiti. 

- Advertisement -
Source021
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti