22.6 C
Belgrade
ponedeljak, 16 maja, 2022

SNS U GADNOM PROBLEMU: EU konkretizovala primedbe

NAJČITANIJE

- Advertisement -

„Ovo je sad jedna ozbiljna situacija za SNS režim. Do sada smo imali načelne opšte negativne ocene od EU, a sada dobijamo jednu konkretizaciju. Suočeni smo s tim da EU daleko do toga da žmuri, već prstom upire u konkretne afere“, smatra urednik portala Talas.rs Miloš Nikolić.

Podsećamo, Odbor za spoljne poslove EU, tj. Evropskog parlamenta usvojio je izveštaj o Srbiji izvestioca Vladimira Bilčika. Odbor je prethodno u utorak izglasao i usaglašene, kompromisne amandmane na Bilčikov izveštaj. U njima poslanici traže od Srbije da do kraja razreši afere Krušik, Jovanjica i Telekom Srbija, ali i da se „dođe do pravde u slučaju rušenja Savamale u Beogradu“.

EU
EU pooštrila zahteve

„Neće pozitivno zvučati kada se čuje da su u afere upleteni neki od najviših državnih funkcionera. Efektivnost je krajnje upitna, jer su integracije stoipirane, ne samo što nismo otvorili poglavlja, već je sve dovedeno u pitanje. Suočavamo se s dva procesa u koje je EU uključena – uključivanje EU u formi posrednika u međustranački dijalog, i deklaracija EP koja će da navede ove afere. Vučić ne može da računa na blanko podršku kada su u pitanju integracije. Ovo nisu obavezujuće deklaracije, ali imaju snažan politički signal“, kaže Nikolić.

- Advertisement -

Kada je u pitanju slučaj Jovanjica, Nikolić je rekao da je daleko od toga da je sve rešeno kao što navodi predsednik Vučić, i dodaje da postoji prošireni postupak, takozvana Jovanjica 2.

„Zanimljiva reakcija Vučića, on je posebno izdvojio Jovanjicu s nervoznim nastupom, nije se obazirao na druge pomenute slučajeve. Za ovaj izveštzaj je glasala u grupacija Evropskih narodnih partija, čiji je SNS pridruženi član, to je ozbiljan politički signal da i najbliži politički saveznici, koji su bliski režimu Vučića, smatraju da je ovo crvena linija i da zemlja s ovako ozbiljnim aferama mora da raščisti stvari“, dodaje.

Za pitanje Kosova Nikolić je rekao da se ta tema uvek koristi kao najatrakivnija da se zamaskiraju dublji problemi i to važi za svaki režim. Kaže i da ne vidi pritiske zapadnih zemalja po tom pitanju, već su, prema njegovom mišljenju, to očekivanja.

- Advertisement -

„Vodeće zemlje Zapada neće na taj način da uslovljavaju Srbiju, jer je ključni strateški interes Zapada u regionu stabilnost, a ne toliko brzo rešavanje pitanja Kosova. Rezolucija je bitna, jer šalje signal kakva je stabilnost u Srbiji, ako imate permanentno sve gore izveštaje, vi onda zapadnu javnost suočavate mnogo jasnije s tim kakva je priroda stabilnosti. Ja bih očekivao ne pritiske oko Kosova, nego pritiske oko rešavnja afera. Ovo je prekretnica za režim. Ili će da urade nešto u vezi s tim aferama i time pokažu da su posvećeni izgradnji vladavine prava ili će i dalje da kupuju vreme i zamlaćuju vodeće zemlje Zapada. Imamo novu političku realnost na Kosovu, ne može previše da se očekuje od Srbije, moramo biti realistični. Pritisci će biti veći oko drugih pitanja“, rekao je Nikolić.

Savet Regulatornog tela za elektronske medije doneo je odluku da u redovan nadzor stavi televizije N1, Nova S i Al Džazira, a jedna od članica Saveta takvu odluku smatra opasnom i naziva je vidom pritiska.

„Iznenađujuće je da imamo vest i izjavu članice Saveta koja smatra da je politička odluka i da nije utemeljeno u nadležnosti REM-a i da to tako prolazi. To je indikator da se u Srbiji neće menjati na bolje situacija u medijima, pokazatelj koliko je vlast spremna da relaksira medijsku tenziju i permanentnu satanizaciju jednog dela političkog spektra. Ne očekujem nikakvu magiju na tom polju, režim je pokazao koliko je opsednut medijskom kontrolom, održavanju kulta ličnosti predsednika. Realno je očekivati da će doći do blagih popuštanja na javnim servisima, opozicija će dobijati malo više prostora“, smatra urednik portala Talas.rs.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti