1.1 C
Belgrade
utorak, 7 decembra, 2021

SNS RUŠITELJI: Posle 63 godine srušili sto metara visok dimnjak borske topionice!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Nakon 63 godine od izgradnje, miniranjem je srušen stari, gotovo sto metara visok dimnjak borske topionice bakra (RTB – Zijin). Sa njim su u istoriju otišle uspomene progresa, ali i uspomene zagađenja koja su parala pluća Borana šest decenija.

Proces rušenja večeras se odužio gotovo 60 minuta. Bilo je to taman dovoljno vremena da brojni „navijači“ sa više gradskih lokacija, koji nisu želeli da istorijski trenutak prođe bez njih, preslože sve uspomene na vremena kada je zarada običnog radnika u tom preduzeću iznosila i do 2.000 maraka.

Sam proces rušenja protekao je po ne baš najavljenom scenariju (rušenje iz tri dela), ali je „čunak“, poznavajući deo terena tog preduzeća, „zalegao“ baš na lokaciji na kojoj nema drugih objekata koji bi bili ugroženi.

- Advertisement -

Pogled sa prozora mnogih stanova u Boru više neće biti isti, ali i dalje sa obližnjih lokacija prete dva dimnjaka. Jedan u vlasništvu Zijina, drugi Toplane.

Neka i njih prizemlje mineri, samo da umesto smoga i svakojakih suspendovanih čestica, uvođenjem nove tehnologije, Borani udišu vazduh sa obližnje Dubašnice.

– Pola veka je kroz njega prolazilo najštetnije što možete zamisliti, a izgradnjom nove topionice i obećanjem da ćemo dobiti pravo na zdravlje, ostao kao simbol grada. Do danas. Ipak, najjači utisak je što gradska vlast nije upozorila da ostanemo kući zbog otrova koji će kuljnuti – napisala je na Tviteru Irena Živković, predsednica GrO SSP Bor.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti