9.8 C
Belgrade
sreda, 27 oktobra, 2021

SNS DODELIO KREDIT JOVANJICI: Vlast pada, bežanija naprednjaka!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Nakon što je prvooptuženog u aferi „Jovanjica“ Predrag Koluvija pušten iz pritvora, afera je opet dospela u žižu javnosti. Koluvija je čak dao interju Vladimiru Đukanoviću Đuki, najodanijem Vučićevom poslušniku, a i sam predsednik branio je Koluviju iz Dubaija. Čini se da ova silna odbrana i ne čudi, pogotovo ako se zna da je „Jovanjica“ od Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) dobila kredit od skoro 4 miliona evra, a ključni čovek agencije je predsednik SNS Čukarica Rade Petrović. Osim toga, AOFI je dala kredit i Pinku, o čemu je pisao CINS.

– Jovanjica je od Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) dobila kredit od 3,9 miliona evra. Tu je ključni čovek Rade Petrović predsednik opštinske organizacije SNS Čukarica. Da li je on sam doneo tu odluku? Po čijem nalogu? Čiji je on prijatelj? Sve je jasno! Državni posao – napisao je na Tviteru advokat Ivan Ninić.

O tome da je AOFI dala kredit u iznosu od 3,9 miliona evra krajem 2019. godine govorio je potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, a o čemu je već pisao Direktno.rs.

- Advertisement -

– Agencija za osiguranje izvoza je preduzeću „Jovanjica“ Predraga Koluvije dodelila 3,9 miliona evra kredita. Ključni čovek za odobravanje kredita je predsednik Upravnog odbora AOFI Rade Petrović, a on je ujedno i predsednik opštinskog odbora SNS na Čukarici – rekao je potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić u decembru 2019.Rade Petrović, predsednik Upravnog odbora Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI), FOTO: beograd.sns.org.rsRade Petrović, predsednik Upravnog odbora Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI), FOTO: beograd.sns.org.rs

U tekstu koji je objavio CINS, navodi se da je firma Željka Mitrovića od 2014. godine od ove državne agencije dobila preko 10 miliona evra na ime garancija i kredita.

Da je firma Željka Mitrovića, Pink international company, dobila 2017. godine nešto više od 3,2 miliona evra (402.705.225 miliona dinara) od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI), pokazuje dokumentacija Uprave za trezor do koje je došao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

- Advertisement -

Dalje se navodi da je na račun kompanije Pink international company izvršena 22. marta 2017, a kao osnov uplate navedeno je da se radi o kratkoročnom kreditu.Željko Mitrović FOTO: PrintscreenŽeljko Mitrović FOTO: Printscreen

Iz podataka Uprave za trezor ne može se zaključiti u koju svrhu je AOFI dao pozajmicu, navodi CINS, kao ni šta tačno Pink izvozi, niti zbog čega je državna agencija odlučila da podrži izvozne aktivnosti ove privatne firme. Takođe, nije jasno ni da li je ovo ukupna vrednost kredita.

CINS od decembra 2015. pokušava da putem zahteva za pristup informacijama od javnog značaja dobije dokumentaciju AOFI-ja u vezi sa Pinkom, kao i informacije o njihovim drugim klijentima. AOFI je odbio da odgovori uz obrazloženje da se u delu koji se odnosi na Pink radi o poslovnoj tajni.

Pomoć od AOFI-ja Pink je dobio i 2014. godine, kada mu je takođe na ime kratkoročnog kredita uplaćeno oko 120 hiljada evra. U toj godini AOFI je Pinku izdao i garanciju do iznosa od 2,5 miliona evra u korist AIK banke, što znači da je država praktično garantovala za poslove Pinka.

Tokom 2014. godine Pink se pojavljuje na listama Poreske uprave kao jedan od najvećih poreskih dužnika. U trenutku kada je sklapan ugovor o garanciji, odlaganje plaćanja jednog dela duga još nije bilo odobreno pa je ostalo nejasno kako je ova kompanija ispunila uslov AOFI-ja po kojem njeni klijenti ne smeju da imaju poreska dugovanja.

AOFI je zvanična izvozno kreditna agencija Srbije koja je osnovana sa ciljem da pomogne domaća preduzeća kroz osiguranje i finansiranje izvoza. U praksi ova agencija daje povoljnije kredite pod manje restriktivnim uslovima od komercijalnih banaka uz niže kamatne stope.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti