Snouden zamolio Trampa da pomiluje Asanža i tako mu spasi život!

Obavezno pročitajte

Edvard Snouden aktuelnom američkom predsedniku poručio da samo on može DŽulijanu Asanžu spasti život
Bivši američki obaveštajac i obaveštajni analitičar Edvard Snouden, koji poslednjih godina živi u egzilu u Rusiji, obratio se preko Tvitera Donaldu Trampu sa molbom da pomiluje osnivača Vikiliksa DŽulijana Asanža.

Aktuelnom američkom predsedniku poručio da samo on može Asanžu spasti život.

Prethodno je NJujork tajms – pozvavši se na „sopstvene izvore“ – objavio da Tramp namerava da pomiluje više osoba odjednom.

Isti list, koji je udarna pesnica antitrampizma, tvrdi da je on već razmatrao i mogućnost da „unapred pomiluje svoju decu, zeta i svog glavnog advokata Rudija Đulijanija“.

Krajem novembra je američka kongresmenka sa Havaja Tulsi Gabard predložila Trampu da pomiluje Snovdena i Asanža.

U oktobru je Snoudenov advokat Anatolij Kučerena otkrio da njegov klijent, koji je u međuvremenu dobio dozvolu boravka u Rusiji na neodređeno vreme, neće napustiti Moskvu sve dok američke vlasti ne prestanu da ga krivično gone.

Asanž je trenutno u londonskom zatvoru u koji je dospeo nakon što ga je ambasada Ekvadora, u kojoj se skrivao od 2012-te, izručila britanskim vlastima.

Odluka o njegovom izručenju Sjedinjenim Državama treba da bude objavljena 4. januara 2021.

On je u SAD optužen za kršenje zakona o špijunaži, za zaveru i hakovanje vladinih računara 2016. godine. Preti mu 175 godina zatvora.

U septembru se saznalo da je Tramp još 2016. nudio pomilovanje Asanžu ako otkrije informacije o hakovanju mejlova Demokratskog nacionalnog komiteta, odnosno – rukovodstva Demokratske partije SAD.

SourceFakti

Ostavite komentar

Najnovije objave

SOROŠEV VIRUS U SRPSKOJ AKADEMIJI NAUKA I UMETNOSTI

Američki milijarder Džordž Soroš je jedan od najznačajnijih boraca za uspostavljanje potpune dominacije neo-liberalnog kapitalizma na globalnom nivou, ali...

Još priča na sličnu temu