21 C
Belgrade
nedelja, 3 jula, 2022

SNOUDEN: “Sve je namešteno – Evo zašto je korona potrebna” (1 VIDEO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Poznati uzbunjivač i prebeg Edvard Snouden koji je pobegao iz američke špijunske organizacije NSA u Rusiju, povodom manipulacija nadgledanja i ograničavanja kretanja u pandemiji virusa korona, dao je viđenje aktuelne situacije i otkrio uznemirujuće činjenice.

Pored karantina i zatvaranja, neke vlade poput onih u Kini, Tajvanu i Južnoj Koreji koristile su strategiju nadzora kako bi smanjile širenje novog koronavirusa.

- Advertisement -

Iako program praćenja kontakata svake zemlje ima male varijacije, svi su oni u osnovi aplikacije za mobilne telefone koje vode evidenciju o zdravstvenom stanju svih ljudi s kojima dolaze u kontakt.

Altt="Snuoden"
Edvard Snuden – Datum rođenja 21. jun 1983.
Mesto rođenja Ilizabet Siti
Veb-sajt www.edwardsnowden.com

Ako mobilni telefon bude u bliskom kontaktu sa nekim ko bi mogao da ima virus, korisnik dobija tekstualnu poruku koja ih obaveštava i zatim ih upućuje na samoizolaciju tokom 14 dana.

Međutim, karantin nije uvek dobrovoljan, zavisno od toga gde živite. U nekim se zemljama telefoni koriste kao svojevrsna narukvica od gležnja u kućnom pritvoru koja će obavestiti vlasti ako osoba koja se nadgleda napusti kuću iz bilo kojeg razloga.

- Advertisement -

Ove se aplikacije reklamiraju kao način da se zaustavi širenje virusa i u Italiji i u Velikoj Britaniji i čini se da će zvaničnici voditi stvari u tom pravcu.

Alt="Snouden"
Svet u panici zbog novih afera – Edvard Snouden

Može se činiti da bi ovo mogla biti korisna strategija u sprečavanju širenja bolesti, ali zagovornici privatnosti i tehnološki stručnjaci su zabrinuti da bi ove informacije mogle biti zloupotrebljene i da neviđene mogućnosti nadzora mogu dugoročno čuvati i držati korumpirane vlade nakon završetka pandemije.

Snouden izrazio zabrniutost zbog programa nadzora

U nedavnom intervjuu, uzbunjivač Edvard Snouden izrazio je zabrinutost zbog nadolazećeg programa nadzora, nazivajući ga “arhitekturom ugnjetavanja”.

„Da li zaista verujete da kada prvi talas, drugi talas, ili na primer šesnaesti talas koronavirusa bude odavno zaboravljen, da se ti podaci neće zadržati? Da se ​ti skupovi datoteka neće čuvati? Bez obzira na to kako se koristi, ono što se gradi je arhitektura ugnjetavanja“, rekao je Snouden.

Alt="Snouden"
Edvard Snouden intervju sa Šejn Smitom

Snouden je prepoznao da je virus ozbiljna pretnja i rekao je da je obaveštajna zajednica bila svesna još dok je on radio u NSA-i (Nacionalna sigurnosna agencija) da je samo pitanje vremena kada će ogromna pandemija napasti planetu.

„Ništa više nije moguće predvideti kao javno zdravstvenu krizu u svetu gde samo živimo jedan iznad drugog u prepunim i zagađenim gradovima, nego pandemija. I svaki akademik, svaki istraživač koji je ovo pogledao znao je da to dolazi. A u stvari, čak i obaveštajne agencije mogu vam reći iz prve ruke, jer su čitale izveštaje koji su planirali za pandemije “, rekao je.

Postoji sumnja da Kina izveštava tačno

Snovden je doveo u pitanje brojke koje su proteklih nedelja izašle iz Kine i istakao da je kineska vlada zaslužna za smanjenje širenja bolesti jer je preduzela takve drakonske mere tokom zatvaranja.

Možda njihova ekstremna strategija ne funkcioniše onako kako kažu da jeste, ali pošto je vlada održavala strogu kontrolu bilo kakvih informacija koje dolaze iz zemlje, nemoguće je sa sigurnošću reći šta se tamo događalo.

„Ako gledate zemlje poput Kine, gde se čini da su se slučajevi proredili, koliko možemo da verujemo da su ti brojevi zaista tačni? Mislim da ne možemo. Posebno vidimo da kineska vlada nedavno radi na proterivanju zapadnih novinara upravo u tom trenutku gde su nam potrebna verodostojna nezavisna upozorenja u ovom regionu “, rekao je Snouden.

U izjavi objavljenoj u petak Epl i Gugle objavili su da se udružuju u retkom partnerstvu radi razvitka kompatibilnih aplikacija za praćenje kontakata, za koje tvrde da će raditi na “opt-in” osnovi. Međutim, prema Blumbergu, kompanije planiraju da konačno ugrade traženje kontakata u ažuriranja uređaja.

Epl i Gugl udruženi prave aplikaciju za praćenje

Eple i Gugle insistiraju na tome da ćete i dalje biti u mogućnosti da se isključite iz programa ako ne želite da učestvujete, ali moguće je da bi se rangiranje na tim aplikacijama moglo jednom koristiti za ulazak u prodavnice prehrambenih proizvoda ili veće kompanije i događaje i kada se ekonomija ponovo obnovi.

Shelter in Place with Shane Smith & Edward Snowden
- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti