17.3 C
Belgrade
subota, 21 maja, 2022

Nove informacije o smrti Vladimira Cvijana još više uznemiruju javnost

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Protekom vremena, od momenta objavljivanja vesti o smrti beogradskog advokata Vladimira Cvijana, člana kabineta Borisa Tadića i nekadašnjeg bliskog saradnika Aleksandra Vučića, čini se da se stvari samo zamagljuju, a uznemirenost javnosti postaje sve veća.

Naime, u međuvremenu se pojavila informacija da je telo po nalogu oca pokojnika kremirano četrnaest dana posle smrti. I pokojnikov otac nije više živ, pa je tu informaciju nemoguće proveriti. U javnosti se pojavio i zapisnik o obdukciji iz kojeg jasno proizilazi mogućnost nasilne smrti, obzirom na postojanje oguljotine na desnoj strani čeonog režnja pokojnog Cvijana. Ostaje izuzetno sporno zašto je uža porodica, tj. supruga sa decom, za smrt pokojnog Cvijana saznala iz novina.

cvijan,

Posebno uznemirava fotografija nadgrobne ploče na groblju Lešće gde je ugravirano samo ime pokojnika i datum rođenja i smrti, bez prezimena ili bilo kakvog drugog podatka. Forenzički posmatrano, kremacija sprečava ekshumaciju i niz drugih forenzičko-medicinskih radnji kojima bi se mogao utvrditi uzrok smrti pokojnika.

- Advertisement -

Takođe, zanimljiva je apsolutna zavera ćutanja srpskih tabloida u vezi celog slučaja, iako su isti skloni da spinuju informacije i ponašaju se bahato uz kršenje prezumpcije nevinosti u drugim, sa stanovišta državne i nacionalne bezbednosti, gotovo nebitnim slučajevima.

Posebno treba napomenuti da je Cvijan vršio odgovorne javne funkcije. Bio je ugledan član Advokatske komore Beograd, član pravnog saveta kabineta Borisa Tadića i vrlo blizak sa Aleksandrom Vučićem i vodećom strukturom vladajućeg SNS.

Činjenica koja uznemiruje javnost je ta da je Cvijanova smrt nastupila posle njegovog otvorenog sukoba sa Vučićem u kom je reagovala i poslanička grupa SNS, stajući na stranu svog predsednika. Cvijan je u javnim nastupima optuživao vrh SNS za visokokoruptivne radnje, spregu sa kriminalom, izneverena obećanja, a Vučića za otvorenu diktaturu u stranci.

- Advertisement -

Ti nastupi se i sada nalaze na raznim na internetu, a jasno je da je neformalna moć Cvijana u stranci pretila samom Vučiću. Posebno uznemirava informacija da su Cvijanu upućivane pretnje od strane sadašnjeg predsednika Republike, koje su i prijavljene policiji.

Sa prolaskom vremena i netransparentnim radom državnih organa kao i spinovima režimskih tabloida da je pokojni Cvijan bio sklon alkoholu (omiljeno objašnjenje za sve slučajeve sa smrtnim ishodom među režimskim novinarima), samo raste zabrinutost javnosti i postavlja se jedno pitanje koje nadilazi čak i ovako ozbiljan predmet: u kakvoj mi to državi živimo, da li uopšte imamo državu sposobnu da odgovori na ozbiljne bezbedonosne izazove, kao i da li smo svi u opasnosti da sutra voljom nekog pojedinca završimo kao Vladimir Cvijan?

Očigledno je da srpska država klizi u bezbedonosni sunovrat, pravnu nesigurnost a da se autoritarna vlast potpuno bahato ponaša kada treba da pruži informacije od izuzetnog javnog značaja.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti