13 C
Belgrade
nedelja, 25 oktobra, 2020

Nepodnošljivi smrad svinjskog izmeta i krici životinja 24 sata dnevno I TO U SRED GRADA – građani u strahu od zaraze

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

EKSKLUZIVA: Ovo je novi sastav Vlade Republike Srbije

Iz dobro obaveštenih izvora iz Nemanjine ulice, ovako će izgledati novi sastav Vlade Srbije:Ana Brnabić, premijer i...

Smrad i krici životinja svakodnevica su stanovnika Smederevske Palanke koji žive u centru grada, pored klanice, a samo sto metara od gradske pešačke zone.

Građani su se organizovali i pokrenuli peticiju za izmeštanje klanice „Mesopromet“, kažu da je im je život posato nepodnošljiv i da se plaše zaraze. U opštini kažu da znaju za problem i da rade na njegovom rešavanju, dok vlasniku klanice ne „prija“ pažnja medija pa preti da će tužiti ekipe koje snimaju objekat klanice.

Terasa Bojane Radosavljević gleda pravo na dvorište privatne klanice “Mesopromet” u Njegoševoj ulici u Smedervskoj Palanci, a njena spavaća soba, prilikom svakog otvaranja vrata i prozora ispuni se nepodnošljivim i neprijatnim mirisom svinjskog izmeta. Tokom leta, soba je uz sve to, kaže Bojana ispunjena i rojevima mušica koje dolaze iz klanice. Jednom rečju objašnjava, da je život preko puta klanice nepodnošljiv i da je to postao problem celog grada.

- Advertisement -

POČELO JE: Prosvetni radnici se digli i stali uz lekare

– Taj svakodnevni smrad je postao toliko nepodnošljiv, da sam u jednom trenutku razmišljala da se odselim odavde. Ljudi su počeli da izbegavaju ovu ulicu, decu više ne vode ovuda, da ne bi slušala stravične krike koji dopiru od klanja životinja – priča Bojana.

Njeno mišljenje deli na desetine građana koji su ovog vikenda počeli da potpisuju peticiju za izmeštanje klanice iz centra grada.

- Advertisement -

Ona navodi da se klanica na tom mestu nalazi poslednjih desetak godina, ali da do sada nije bilo intenzivnog smrada i urlika životinja koji se čuje poslednjih nekoliko meseci.Napominje i da u klanicu svakodnevno ulaze bar dva kamiona koja dovoze svinje za klanje, te smtra da je toliki obim posla neprihvatljiv za objekat koji se nalazi u centru grada. Zbog toga su građani pokrenuli peticiju za izmeštanje klanice iz gradskog jezgra i uputili zahtev gradskim zvaničnicima i republičkim inspekcijskim organima za kontrolu rada tog objekta.

– Mi ovom peticijom nismo objavili rat protiv vlasnika klanice, pogotovo ne želimo da idemo protiv naših sugrađana koji tu rade. Saosećamo sa njima i svesni smo da su i oni ugroženi zbog ove naše akcije i da će možda ostati bez posla. Mi želimo da sarađujuemo sa njima i da sa čelnicima opštine dođemo do nekog prihvatljivog rešenja. Tačno je da je ovde nekada bila periferija, ali se grad proširio i ovo je sad praktično centar grada – objašnjava Bojana.

Klanica “Mesopromet” posluje u objektu nekadašnjeg Poljoprivrednog kombinata “Šumadija” koji je otišao u stečaj. U tom industrijskom kompleksu pre pola veka takođe je postojala klanica, ali je prema rečima meštana, taj deo grada bio manje izgrađen. Danas su stambene zgrade odmah preko puta klanice, a u neposrednoj blizini su još škola, vrtić i tri ugostiteljska objekta, dok je centralna pešačka zona udaljena samo 100 metara.

Građani Smederevske Palanke strahuju i od širenja zaraze jer ne znaju na kakav način i gde klanica odlaže otpad životinjskog porekla. Navode da se Njegoševom ulicom svakodnevno čuje jezivo skičanje životinja, a prema broju kamiona koji u toku dana ulaze u ograđeni prostor klanice, veruju da se u objektu stvara i mnogo otpada.

- Advertisement -

– Mi nemamo nikakve zvanične informacije gde se odlaže taj otpad, a svi znamo da od klanja samo jedne svinje ima mnogo ostataka. Taj smrad je jednostavno nemoguće kontrolisati, a kada dune vetar on se raznosi i do udaljenih delova grada. To traje 24 sata, nije to jedan dan, ili jednom nedeljno. Postalo je nepodnošljivo – ogorčeno priča Palančanin Jugoslav Ćosić.

On pojašnjava da su pojedini građani koji žive preko puta klanice “od muke” hteli da prodaju stanove i odsele se iz tog dela grada, ali da niko ne želi da kupi stan pored klanice.

Meštani su krajem prošle nedelje pokrenuli peticiju sa zahtevom za izmeštanje klanice, koju je do sada, kaže Jugoslav, potpisalo oko 200 građana. Oni se između ostalog pozivaju i na Plan detaljne regulacije Smederevske Palanke iz 2013. godine u kome je navedeno da je “izmeštanje klanice na drugu lokaciju jedan od prioriteta sprovođenja Plana”.

Primedbe građana koji se žale na nepodnošljiv smrad i životinjske zvuke, za opštinske zvaničnike u Smederavskoj Palanci nisu novost. Predsednik Nikola Vučen kaže da je problem sa klanicom u centru grada “nasleđen” iz prethodnih vremena i da je njegovo rešavanje u planu.

On pojašnjava da je Smederevska Palanka bila jedna od najzaduženijih opština, te da je to razlog zbog kojeg klanica do sada nije dislocirana. Vučen dodaje da će do kraja godine biti urađen novi Plan detaljne regulacije i da će građani kroz javni uvid imati priliku da daju svoje predloge i sugestije za lokaciju na koju će biti izmeštena klanica.

-Klanica je u privatnom posedu, a mi kao lokalna samouprava već imamo neki plan koji bi u narednom periodu ponudli toj firmi. U klanici radi 20 Palančana, tako da tražimo kompromis koji bi bio prihvatljiv za obe strane. Naravno da i građani mogu da daju svoje predloge. Vodićemo računa da klanica bude dovoljno udaljena od naseljenog mesta i da u blizini nema reka i potoka – rekao je Vučen dodajući da “problem postoji, ali je sigurno rešiv”.

- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti

ZLO: Darija traži da ŽENE KOJE OBOLE OD RAKA DOJKE PLAĆAJU 70% od cene lekova ako nemaju mamograf, a da se pušačima OGRANIČI LEČENJE...

O tome piše Predrag Slijepčević (Peđa Leuka)u svom “UPOZORENJU” koje se deli po društvenim mrežama. Tekst prenosimo u celosti:

DOKLE BRE VIŠE DA NAS PRAVE LUDIMA?! Evo koliko je kod nas skuplje gorivo nego u Nemačkoj!

Neverovatne cene goriva revoltiraju građane! Uprkos tome što predsednik Srbije danima priča kako po rastu u godini najveće krize nakon 2008....

EVO ŠTA NAM SPREMAJU I KAKO RAZMIŠLJAJU: Darija se oglasila o uvođenju vanrednog stanja!

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je vanredno stanje u Srbiji i zbog kovida bilo uvedeno...

JOŠ JEDNA ZAPANJUJUĆA STATISTIKA IZ CRNE GORE: Godišnje se obavi na hiljade abortusa, razlog je krajnje BIZARAN

Jeziva statistika oko abortusaPrema podacima iz Strategije za očuvanje i unapređenje reproduktivnog i seksualnog zdravlja, u Crnoj...

KO KAŽE DA SE U SRBIJI NE NAPREDUJE? Krkobabićev sin postao potpredsednik Skupštine!

Ko kaže da je za uspeh na političkoj sceni Srbije neophodno iskustvo, vreme, zrelost i, ako ne formalno, ono bar neformalno...