SMEJU SE U LICE KRAJU SVETSKOG PORETKA: Rusija i Kina započele zajedničke vojne vežbe tokom tenzija sa Amerikom

Obavezno pročitajte

Rusija je danas započela vojne vežbe koje će trajati nedelju dana i u kojima učestvuju snage iz Kine i drugih država u demonstraciji saradnje između Moskve i Pekinga u vreme povećanih tenzija sa SAD.

Manevri takođe imaju za cilj da pokažu da Moskva ima dovoljnu vojnu moć za masovne vežbe čak i kada su njene trupe angažovane u ratu u Ukrajini.

- Advertisement -

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da će vojna vežba Vostok 2022 (Istok) trajati do 7. septembra i to na sedam poligona na ruskom Dalekom istoku i u Japanskom moru i da će isključivati više od 50.000 vojnika i preko 5.000 oruđa.

Načelnik ruskog Generalštaba, general Valerij Gerasimov, lično će nadgledati vežbe u kojima će učestvovati vojnici iz nekoliko bivših sovjetskih drža, Kine, Indije, Laosa, Mongolije, Nikaragve i Sirije.

U saopštenju se navodi da će u okviru manevara ruska i kineska mornarica u Japanskom moru „uvežbavati zajedničku akciju zaštite pomorskih komunikacija, područja pomorske ekonomske aktivnosti i podrške kopnenim trupama u primorskim oblastima”.

Peking je poslao više od 2.000 vojnika, više od 300 vojnih vozila, 21 borbeni avion i tri ratna broda da učestvuju u vežbama, prenose kineski mediji, prenosi Beta.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu