28.7 C
Belgrade
ponedeljak, 16 maja, 2022

SLUČAJ INAGURACIJA: Kakva je veza između SNS i Belivuka

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Bojana Jovanović, novinarka istraživačkog portala KRIK, rekla je u jutarnjem programu „Probudi se“ da je prema poslednjim informacijama pokrenuta istraga protiv Veljka Belivuka i njegovih saradnika i da se oni sumnjiče da su izvršili tri ubistva.

“Kako tvrdi tužilaštvo, ubistva su izvršena na sličan način. Ubijene su namamili da se nađu sa njima, zatim su ih sve odveli do jedne kuće u Ritopeku, koja je , kako tvrdi tužilaštvo, služila specijalno za ubistva, gde su izvršili te likvidacije, a potom su sakrivali sve tragove. Tako piše u naredbi Tužilaštva za organizovani kriminal”, navela je Jovanović.

Ona je rekla da  grupa sumnjiči da je ubila tri osobe, a u pitanju su kriminalci – navijači i tužilaštvo tvrdi da su ova ubistva izvršena iz osvete.

- Advertisement -

“KRIK je pre nekog vreme otkrio da je srpska policija Belivuka označila kao pripadnika kavačkog klana i to ne samo njega, nego i neke od njegovih saradnika. U ovom trenutku deluje da se Tužilaštvo ne bavi tim vezama i samim sukobom između kavačkog i škaljarskog klana. Fokus je na ubistvima, otmicama i navodno se da se grupa mimo toga bavila i distribucijom droga i posedovala neko nelegalno oružje. U prostorijama koje je grupa koristila pronađen je i snajper sa prigušivačem i to onim prostorijama na stadionu Partizana”, izjavila je Jovanović.

Foto: Printscreen; Bojana Jovanović

Upitana da prokomentariše kako to da se istraga svodi na period od 2019, a da je od 2016. Belivuk poznat javnosti zbog svega što je činio, ona je navela da veruje da policija i tužilaštvo imaju dokaze samo za taj period.

“Belivuk jeste u žiži javnosti od 2016, jer je tada ubijen njegov blizak saradnik Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, koji je vodio tada huligansku grupu Janjićčari, a koju je Belivuk posle preuzeo i preimenovao. Ona se sada zove Principi”, rekla je Jovanović.

- Advertisement -

Ona je navela da ukoliko država, policija i tužilaštvo žele da pokažu da žele da se obračunaju sa organizovanim kriminalom, moraju da ispitaju veze koje pojedini kriminalci imaju u policiji i politici, a koji zapravo nisu toliko tajna, jer se o njima piše godinama.

“Jedan od članova te grupe bio je obezbeđenje na inauguraciji predsednika. Utvrdili smo da je član Belivukove grupe. I to je učestvovao baš u onom nasilnom incidentu, kada su izvođeni fotoreporteri i novinari. Bukvalno su izneti sa inauguracije. Tada se oglasila SNS i rekla da su te osobe, koje su izvele ljude, bili zapravo redari stranke. To ukazuje da postoji veza između političke partije koja je na vlasti i grupe koja se inače bavila poslovima obezbeđenja”, rekla je Jovanović.

Ona je dodala da je žandarm Nenad Vučković Vučko jedno vreme bio blizak što ubijenom Stankoviću, što Belivuku.

“Zajedno su bili na utakmicima. Ima više fotografija o tome kako njih trojica zajedno navijaju. Žandarm je jedno vreme bio blizak Dijani Hrkalović. Postoji više tih veza. Istraga nije pokrenuta protiv Aleksandra Vidojevića, koji je takođe član ove grupe, a koji je blizak sinu predsednika države Danilu Vučiću. Mi smo u više navrata objavili fotografije njih dvojice. Poslednji put su našoj novinarki neki muškarci prišli i oteli telefon, nakon što ih je fotografisala kako zajedno gledaju fudbalsku utakmicu”. rekla je Jovanović.

Među uhapšenima je i Boris Karapandžić, a novinaraka KRIK-a podseća da je on jedan od članaova te ekipe koji je bio na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji, gde je predsednikov sin bio u društvu tih huligana.

“Mi zapravo nismo dobili objašnjenje predsednika države o vezama njegovog sina sa članovima te huliganske grupe. On je više puta u javnosti govorio da je do tih susreta dolazilo slučajno, a s obzirom na to da su se ti susreti ponavljali više puta, slučajnost jednostavno nije opcija”, kaže Jovanović.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti