5.3 C
Belgrade
subota, 24 septembra, 2022

POSLEDNJI SNIMAK SLOBODANA MILOŠEVIĆA PRED ODLAZAK U HAG: Zapalio cigaretu, pa se obratio vojnicima (VIDEO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

On je helikopterom iz Beograda transportovan do američke vojne baze u Tuzli odakle je vojnim avionom prebačen u Hag. Upravo u vojnoj bazi u Tuzli nastao je ovaj snimakl. Slobodan Milošević je posle aprilskog hapšenja odveden u Centralnii zatvor odakle je izručen Hagu na Vidovdan iste godine.

On je helikopterom iz Beograda transportovan do američke vojne baze u Tuzli odakle je vojnim avionom prebačen u Hag.

Na snimku koji je isplivao u javnost vidi se predsednik SRJ u čekaonici američke vojne baze u Tuzli – u beloj košulji i tamnom odelu ulazi u u pratnji američkih vojnika u maskirnim uniformama.

- Advertisement -

Na trenutak je seo, pa se prošetao u dobro znanoj pozi s rukama na leđima, a onda počeo razgovor na engleskom. Ponuđen cigaretom, odgovorio je “Sačekaću kafu”, na šta mu je haški tužilac rekao da avion možda bude stigao i pre kafe.

– Ne mogu da verujem da nema kafe – rekao je Milošević sa osmehom na licu i zapalio cigaretu.

Milošević se potom umio prethodno se našalivši da je bolje da ne pije vodu pred put.

- Advertisement -

U sledećem kadru sedi za stolom, a vojnici ga pitaju: Da li su ovo lekovi za visoki pritisak? Imate li nekih drugih…

– Ovaj je drugi. Ovo su beta-blokatori. A ovo je nitroglicerin, za svaki slučaj – rekao je Milošević, i potom odrečno odgovorio na pitanja vojnika da li je ikada koristio nitroglicerin. A, ovo je žvaka – rekao je on šaljivo.

Preminuo u pritvornoj jedinici, nije dočekao kraj suđenja

Milošević je postao prvi predsednik neke države protiv kojeg je podignuta optužnica za ratne zločine, bio sam svoj advokat i do kraja nije priznavao zakonitost sudske jurisdikcije.

Dana 30. januara 2002. godine, optužio je Haški tribunal da je izvršio napad protiv njega i da se ne oseća krivim.

Umro je od infarkta u pritvoru Tribunala u Hagu, a njegovi posmrtni ostaci dopremljeni su iz Haga u Beograd 15. marta 2006. godine. Narednog dana njegovo telo je izloženo u holu zgrade Muzeja “25. maj” u okviru muzejskog kompleksa na Dedinju.

Pošto gradske i državne vlasti nisu dale dozvole koje su tražili porodica i visoki funkcioneri Socijalističke partije Srbije (SPS) da se Milošević sahrani u Beogradu uz državne počasti, sahranjen je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu.

- Advertisement -
SourceTelegraf
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti