SLOBODA: Austrija od 5. marta ukida gotovo sve epidemiološke mere

Obavezno pročitajte

Austrijski kancelar Karl Nehamer saopštio je danas da je odlučeno da se od 5. marta ukinu gotovo sve epidemiološke mere i ograničenja uvedeni zbog korone.

Nehamer je na konferenciji za štampu posle sednice vlade sa guvernerima pokrajina i ekspertima kazao da je koronavirus ekstremno fleksibilan, da se stalno menja, i zato je važno menjati mere i brzo reagovati.

Naveo je da je pre osam i po nedelja došlo do promene kad se pojavio omikron soj, da je nauci bilo potrebno da proceni novu mutaciju, pre svega kako će se odraziti na građane i zdravstveni sistem.

- Advertisement -

„Pošto smo uvek govorili da ćemo zadržati mere samo koliko to bude potrebno, na osnovu analize struke, moguće je postepeno vraćanje sloboda koje nam je oduzeo virus”, kazao je Nehamer, javlja Tanjug.

Dodao je da će od 19. februara usluge ugostiteljskih objekata, hotela, frizera… moći da koriste i nevakcinisane osobe uz obavezan negativni test, a da će jedino ostati obaveza nošenja maski u zatvorenom prostoru i ograničeno radno vreme ugostiteljskih objekata.

To je objasnio kao pripremnu fazu za 5. mart kada će biti ukinut najveći broj mera.

Takođe, broj prisutnih na manifestacijama više neće biti ograničen.

Nehamer je upozorio da pandemija nije savladana, da korona ostaje deo naših života i da je zato odlučeno da se ostavi obaveza nošenja maski u supermarketima, apotekama, bankama, javnom prevozu.

Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn kazao je da je do sada vakcinisano 73 odsto građana sa dve doze vakcine, da se mere mogu prebaciti na „stend baj”, ali je naglasio da pandemija nije prošla.

„Ne mogu obećati da neće biti potrebne nove mere u budućnosti. Ali nećemo ostaviti mere koje nisu potrebne”, dodao je ministar.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

DF USTUPIO 140 BILBORDA JAKOVU MILATOVIĆU: Da pobjedimo Đukanovića, glasamo za Jakova!

Predsednički kandidat Pokreta Evropa sad, Jakov Milatović, dobio je otvorenu podršku od strane velikog broja političkih organizacija i dojučerašnjih...

Još priča na sličnu temu