Slava junačkom srpskom sinu Jaši Tomiću i ujediniteljima! Radikali obeležili 101. godišnjicu Velike narodne skupštine

Obavezno pročitajte

Povodom 101. godišnjice od održavanja Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i drugih Slovena, srpski radikali, predvođeni pokrajinskim poslanicima i odbornicima u Skupštini Novog Sada, položili su venac na spomenik Jaši Tomiću i na spomen – ploču na zgradi u kojoj je održana Velika narodna skupština.

Ispred spomenika Jaši Tomiću, prisutnima se obratila Marina Nedeljković, član Centralne otadžbinske uprave i odbornik Srpske radikalne stranke u Skupštini Grada Novog Sada.

- Advertisement -

„Slavni novembarski dani zlatnim slovima upisani su u istoriju srpskog naroda i Srpske Atine. Nakon dugo očekivane slobode, usledili su ključni istorijski događaji koji su zauvek obeležili nacionalnu istoriju sa početka 20. veka, u kojima su glavnu ulogu imali upravo srpski radikali.

„Kosovski mučenici srećno vam oslobođenje“ – reči su kojima je Jakov Jaša Tomić započeo svoj govor na Velikoj narodnoj skupštini Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena ni ne sluteći da ćemo danas sa istim tolikim ushićenjem spominjati upravo njegovo ime. Za prvaka Srpske radikalne stranke Jašu Tomića i njegovu suprugu Milicu Tomić, Srbija je ta koja je osloboditeljka, spasiteljka i ujediniteljka svih nas, a put prisajedinjenja Bačke, Baranje i Banata morao je ići preko Beograda, preko Kraljevine Srbije, a ne Zagreba ili Ljubljane. Pa šta nam je srcu bilo bliže? Košulja srpstva ili kaput jugoslovenstva? Zašto danas stojim ispred besmrtnog lika i dela Tomića? Zato što negujemo iste one vrednosti, tradiciju i ideju celovite, snažne i jedinstvene Srbije. Zato što ne želimo u Evropsku uniju, Mali Šengen ili bilo koju drugu zajednicu koja nas je istorijski koštala života i budućnosti našeg naroda. Zato što želimo tamo odakle smo i došli. Došli smo iz Velike Srbije. Hoćemo u Veliku Srbiju!“ – rekla je Marina Nedeljković.

Na Trgu slobode, ispred zgrade u kojoj je održana Velika narodna skupština prisutnima se obratio Đurađ Jakšić, predsednik Poslaničke grupe Srpske radikalne stranke u Skupštini AP Vojvodine.

„Junačka srpska vojska ovenčana slavom, posle albanske golgote i proboja Solunskog fronta, u nezaustavljivom jurišu oslobađala je grad za gradom širom srpske Vojvodine donoseći slobodu ne samo srpskom, nego i bratskom bunjevačkom, slovačkom, šokačkom, rusinskom i svim drugim narodima. Ključnu političku ulogu u istorijskim događajima iz novembra 1918. godine, odigrali su srpski radikali na čelu sa velikim narodnim tribunom Jašom Tomićem. Odluke Rumske i Velike narodne skupštine u Novom Sadu su naša, radikalska tekovina i mi smo na nju ponosni. Zahvaljujući čvrstom, odlučnom, neustrašivom i nepokolebljivom stavu Jaše Tomića da “prvo treba obući srpsku košulju, a potom, eventualno, jugoslovenski kaput”, izbegnuta je velika tragedija, koja bi, neminovno, zadesila srpski narod na ovim prostorima tokom 20. veka Odlukama Rumske i Velike narodne skupštine u Novom Sadu, srpski narod severno od Save i Dunava, konačno je skinuo austrougarski jaram, dočekao slobodu i dosanjao viševekovni nacionalni san o životu u jedinstvenoj srpskoj državi.“ – istakao je Jakšić.

Jakšić je rekao, da se Srpska radikalna stranka se oštro protivi neukoj i na bazi istorijskog falsifikata zasnovanoj odluci, da se 25. novembar promoviše u Dan Vojvodine. Srpski radikali predlažu da se 24. i 25. novembar utvrde za državni praznik, kao Dani prisajedinjenja, jer odluke donete na Rumskoj i Velikoj narodnoj skupštini po svom značaju prevazilaze okvire regionalne autonomije, to su odluke od nacionalnog, državnog značaja.

„Srpska radikalna stranka zahteva da se ispravi istorijska nepravda prema bratskom bunjevačkom narodu, stavljanjem van snage sramnog asimilatorskog akta iz 1945. godine, kojim su Bunjevci i Šokci prisilno pretvarani u Hrvate. Po ugledu na slavne novembarske dane iz 1918. godine, Srpska radikalna stranka je uverena da će uskoro doći generacija koja će osloboditi Staru Srbiju, Kosovo i Metohiju, prisajediniti Republiku Srpsku i Crnu Goru, mi maštamo o danu kada će Republika Srpska Krajina ponovo biti najzapadnija srpska država. Neka živi veličanstveno delo naših slavnih predaka.“ – poručio je Đurađ Jakšić.

SourcePravda

Ostavite komentar

Najnovije objave

PJONGJANG: Svako mešanje u naše operacije sa izviđačkim satelitima je objava rata

PJONGJANG – Severna Koreja je danas saopštila da će svako mešanje u svoje operacije sa izviđačkim satelitima smatrati objavom rata...

Još priča na sličnu temu