понедељак, 17 фебруара, 2020

Slava junačkom srpskom sinu Jaši Tomiću i ujediniteljima! Radikali obeležili 101. godišnjicu Velike narodne skupštine

Predlažemo

ISPLIVAO JEZIV SNIMAK IZ CENTRA BEOGRADA! ČOVEK UDARA I VUČE ZA KOSU ŽENU: Šta se ovo dešava?! (VIDEO)

Na društvenoj mreži tviter je osvanuo jeziv video kako dečko maltretira devojku. 

SRPSKI VITEZOVI: Peške od Beograda na branik Svetosavlja

Protest zbog usvajanja kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, protiv kojeg je Srpska pravoslavna...

ZVEZDAŠ NAŠAO GROBARKIN NOVČANIK SA SEZONSKOM ZA KK PARTIZAN: Ponudila mu pare, a njegov odgovor večno će upamtiti!

Polako se zahuktava Kup Radivoja Koraća u Nišu, jer je red na polufinala u kojima se sastaju...

Povodom 101. godišnjice od održavanja Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i drugih Slovena, srpski radikali, predvođeni pokrajinskim poslanicima i odbornicima u Skupštini Novog Sada, položili su venac na spomenik Jaši Tomiću i na spomen – ploču na zgradi u kojoj je održana Velika narodna skupština.

Ispred spomenika Jaši Tomiću, prisutnima se obratila Marina Nedeljković, član Centralne otadžbinske uprave i odbornik Srpske radikalne stranke u Skupštini Grada Novog Sada.

„Slavni novembarski dani zlatnim slovima upisani su u istoriju srpskog naroda i Srpske Atine. Nakon dugo očekivane slobode, usledili su ključni istorijski događaji koji su zauvek obeležili nacionalnu istoriju sa početka 20. veka, u kojima su glavnu ulogu imali upravo srpski radikali.

„Kosovski mučenici srećno vam oslobođenje“ – reči su kojima je Jakov Jaša Tomić započeo svoj govor na Velikoj narodnoj skupštini Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena ni ne sluteći da ćemo danas sa istim tolikim ushićenjem spominjati upravo njegovo ime. Za prvaka Srpske radikalne stranke Jašu Tomića i njegovu suprugu Milicu Tomić, Srbija je ta koja je osloboditeljka, spasiteljka i ujediniteljka svih nas, a put prisajedinjenja Bačke, Baranje i Banata morao je ići preko Beograda, preko Kraljevine Srbije, a ne Zagreba ili Ljubljane. Pa šta nam je srcu bilo bliže? Košulja srpstva ili kaput jugoslovenstva? Zašto danas stojim ispred besmrtnog lika i dela Tomića? Zato što negujemo iste one vrednosti, tradiciju i ideju celovite, snažne i jedinstvene Srbije. Zato što ne želimo u Evropsku uniju, Mali Šengen ili bilo koju drugu zajednicu koja nas je istorijski koštala života i budućnosti našeg naroda. Zato što želimo tamo odakle smo i došli. Došli smo iz Velike Srbije. Hoćemo u Veliku Srbiju!“ – rekla je Marina Nedeljković.

Na Trgu slobode, ispred zgrade u kojoj je održana Velika narodna skupština prisutnima se obratio Đurađ Jakšić, predsednik Poslaničke grupe Srpske radikalne stranke u Skupštini AP Vojvodine.

„Junačka srpska vojska ovenčana slavom, posle albanske golgote i proboja Solunskog fronta, u nezaustavljivom jurišu oslobađala je grad za gradom širom srpske Vojvodine donoseći slobodu ne samo srpskom, nego i bratskom bunjevačkom, slovačkom, šokačkom, rusinskom i svim drugim narodima. Ključnu političku ulogu u istorijskim događajima iz novembra 1918. godine, odigrali su srpski radikali na čelu sa velikim narodnim tribunom Jašom Tomićem. Odluke Rumske i Velike narodne skupštine u Novom Sadu su naša, radikalska tekovina i mi smo na nju ponosni. Zahvaljujući čvrstom, odlučnom, neustrašivom i nepokolebljivom stavu Jaše Tomića da “prvo treba obući srpsku košulju, a potom, eventualno, jugoslovenski kaput”, izbegnuta je velika tragedija, koja bi, neminovno, zadesila srpski narod na ovim prostorima tokom 20. veka Odlukama Rumske i Velike narodne skupštine u Novom Sadu, srpski narod severno od Save i Dunava, konačno je skinuo austrougarski jaram, dočekao slobodu i dosanjao viševekovni nacionalni san o životu u jedinstvenoj srpskoj državi.“ – istakao je Jakšić.

Jakšić je rekao, da se Srpska radikalna stranka se oštro protivi neukoj i na bazi istorijskog falsifikata zasnovanoj odluci, da se 25. novembar promoviše u Dan Vojvodine. Srpski radikali predlažu da se 24. i 25. novembar utvrde za državni praznik, kao Dani prisajedinjenja, jer odluke donete na Rumskoj i Velikoj narodnoj skupštini po svom značaju prevazilaze okvire regionalne autonomije, to su odluke od nacionalnog, državnog značaja.

„Srpska radikalna stranka zahteva da se ispravi istorijska nepravda prema bratskom bunjevačkom narodu, stavljanjem van snage sramnog asimilatorskog akta iz 1945. godine, kojim su Bunjevci i Šokci prisilno pretvarani u Hrvate. Po ugledu na slavne novembarske dane iz 1918. godine, Srpska radikalna stranka je uverena da će uskoro doći generacija koja će osloboditi Staru Srbiju, Kosovo i Metohiju, prisajediniti Republiku Srpsku i Crnu Goru, mi maštamo o danu kada će Republika Srpska Krajina ponovo biti najzapadnija srpska država. Neka živi veličanstveno delo naših slavnih predaka.“ – poručio je Đurađ Jakšić.

SourcePravda
- Advertisement -

Ostavite komentar

FansLike
FollowersFollow

Najnovije

CRNA GORA: Evo kako je nastala

Nićifor Dučić je bio istoričar, dobrovoljački komandant i kaluđer. Rođen je 1832. u Lugu na Trebišnjici pored...

BOŽJE ČUDO: Svešteniku ćerka umrla na rukama, a onda su krenula čuda

Ćerka je u mom naručju počela da se guši. Snažno je mahala rukama i nogama, disanje se zaustavilo i ona je umrla....

PROVOKACIJA: Zastava OVK osvanula u Skupštini

Nove privremene vlasti u Prištini proslavile su, svečanom sednicom skupštine, 12. godišnjicu jednostranog proglašenja nezavisnosti tzv .Kosova, uz zastavu OVK.

MONSTUROZNA PORUKA UPUĆENA VUČIĆEVOM DETETU! Oštre reakcije javnosti nakon napada (FOTO)

Sibin Vukadinović, saradnik Boška Obradovića uputio je niz uvreda na račun porodice predsednika Srbije Sibin Vukadinović, neguje govor mržnje...

SRBI PROVELI DVE NEDELJE U KARANTINU: Evo sa kakvim problemom su se susretali

Na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ večeras je, nešto pre ponoći, doputovalo četvoro državljana Srbije, koji su evakuisani iz kineskog Vuhana. Oni su...
- Advertisement -
loading...