Skupština Srbije izabrala Slobodana Cvetkovića za ministra privrede

Obavezno pročitajte

Narodna skupština većinom glasova je izabrala Slobodana Cvetkovića iz Socijalističke partije Srbije za novog ministra privrede, dok su pripadnici opozicije ometali rad sednice duvanjem u pištaljke i vuvuzele.

Za Cvetkovića je glasalo 148 od 150 poslanika.

- Advertisement -

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić poručio je opoziciji pre saopštavanja rezultata da treba da ih je „stid i sramota“.

“Nek vas vidi Srbija, ko ste i šta ste”, rekao je Orlić i poručio opoziciji da im je „uzor“ premijer Kosova Aljbin Kurti.

Glasanje je pratilo negodovanje opozicije koja je prišla govornici i ometala sednicu.

Funkciju ministra privrede privremeno je obavljao Siniša Mali nakon smene prethodnog ministra, Radeta Baste. Basta je nedugo po stupanju na dužnost počeo da iznosi stavove suprotne većini kolega, nekon čega je smenjen, napustio vladajuću većinu i osnovao sopstveni pokret.

Biografija novog ministra

Cvetković je rođen 28. juna 1974. godine u Novom Sadu gde je završio je osnovnu školu, srednju mašinsku školu i višu poslovnu školu ekonomsko-upravnog smera.

Napominje da je „uz rad u privatnom sektoru obrazovanje nastavio na Fakultetu za trgovinu i bankarstvo, pri Univerzitetu „Braća Karić“. Diplomirao je 2001. godine, a magistarski rad na temu ‘Socijalna odgovornost korporacija kao faktor lokalnog održivog razvoja’ odbranio je 2009. godine, na istom fakultetu“, navodi se na sajtu Istinomera.

U zvaničnoj biografiji navodi da je radni odnos zasnovao na Fakultetu za preduzetni menadžment u Novom Sadu, kao menadžer fakulteta „BK“ Univerziteta.

Bio je direktor Javnog preduzeća “Sportski centar” u Beočinu, tokom izgradnje sportskog objekta „Beočin“, koji je, kako naglašava, „zahvaljujući znanju i menadžerskim sposobnostima, uspešno priveo nameni“.

Od 2004. do 2012. godine bio je pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje u Vladi Vojvodine, u dva mandata, rukovodeći Sektorom za informacione sisteme i elektronske medije. Navodi da je u istom periodu položio Stručni ispit za rad u državnoj upravi, uspešno završio međunarodni specijalistički kurs u organizaciji E.C.P.D. i Bredford Univerziteta, Velika Britanija, pod nazivom „Priprema, planiranje, evaluacija i upravljanje projektima“. Kako ističe, od 2010. godine ima sertifikat za rad na računarima na nivou ECDL Core.

Od marta 2013. godine bio je na funkciji pomoćnika direktora za međunarodne komercijalne poslove Instituta za ratarstvo i povrtarstvo „NS seme“, gde je, kako tvrdi, „ostvario značajne rezultate u povećanju izvoza semenskih selekcija Instituta, na postojećim i novim tržištima, kao i van granica Republike Srbije“.

Odlukom Vlade Srbije 31. jula 2014. godine imenovan je za člana Upravnog odbora Agencije za upravljanje lukama Srbije. Odlukom Nadzornog odbora AD „Novosadski sajam“, 6. novembra 2014. godine, imenovan je za Generalnog direktora ovog preduzeća.

Od 2007. godine član je Socijalističke partije Srbije, a od 2011. godine bio je član Pokrajinskog odbora SPS u Vojvodini, na funkciji sekretara Izvršnog odbora Pokrajinskog odbora SPS u Vojvodini.

U martu 2012. izabran je za predsednika Gradskog odbora SPS u Novom Sadu, a potom i u martu 2015. i novembru 2022. Član je Izvršnog odbora Glavnog odbora i član Izvršnog odbora Pokrajinskog odbora SPS u Vojvodini.

Navodi da se bavio sportom – kajakom na mirnim vodama. Ističe da govori engleski jezik i „koristi se informatičkim tehnologijama u svakodnevnom radu“.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu