SKRNAVLJENJE PRAVOSLAVLJA: Goran Vesić domaćin na litiji u Beogradu

Obavezno pročitajte

Glavni grad Srbije obeležava svoju slavu – praznik Vaznesenje Gospodnje, poznat i kao Spasovdan, sa porukom „Beograd se moli za mir“.

U 9 časova, u istoimenoj crkvi, poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije služiće liturgiju sa rezanjem slavskog kolača. Domaćin slave je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Spasovdanska litija koju će predvoditi patrijarh Porfirije, krenuće ispred Vaznesenjske crkve u 18h, zastaće na Trgu Slavija gde će se čitati Jevanđelje i održati molitva za mir, da bi stigla na plato kod Hrama Svetog Save, na Vračaru. Koje ulice će biti zatvorene u popodnevnim časovima, pogledajte u odvojenoj vesti.

Patrijarh Porfirije služiće tu molitvu za mir i blagostanje, a potom se obratiti građanima.

Najavljujući svečanost, episkop Jerotej, pomoćnik patrijarha, rekao je da se „u ovim smutnim i nemirnim vremenima u svetu mir javlja kao nasušna potreba i imperativ“.

Građani su pozvani da pred početak litije kolonu formiraju u Ulici Kneza Miloša, jer se očekuje da će kod Vaznesenjske crkve biti velika gužva.

Kod Hrama Svetog Save predviđen je umetnički program, u kojem će, između ostalih, nastupiti Dečiji hor „Čarolije“, Kulturno-umetničko društvo „Abrašević“, Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, a na završetku Cane, Anton i Veronauksi.

Praznik Vaznesenje Gospodnje je kao slavu Beograda 1403. godine ustanovio despot Stefan Lazarević, nazvan Stefan Visoki (1377-1427).

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poslanik SPS za vreme Skupštine o KiM gleda porniće (FOTO)

Rasprava, uvrede, koškanje, pa i tuča - sve smo to videli na zasedanju Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji....

Još priča na sličnu temu