21 C
Belgrade
nedelja, 3 jula, 2022

SKRNAVLJENJE PRAVOSLAVLJA: Goran Vesić domaćin na litiji u Beogradu

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Glavni grad Srbije obeležava svoju slavu – praznik Vaznesenje Gospodnje, poznat i kao Spasovdan, sa porukom „Beograd se moli za mir“.

U 9 časova, u istoimenoj crkvi, poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije služiće liturgiju sa rezanjem slavskog kolača. Domaćin slave je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- Advertisement -

Spasovdanska litija koju će predvoditi patrijarh Porfirije, krenuće ispred Vaznesenjske crkve u 18h, zastaće na Trgu Slavija gde će se čitati Jevanđelje i održati molitva za mir, da bi stigla na plato kod Hrama Svetog Save, na Vračaru. Koje ulice će biti zatvorene u popodnevnim časovima, pogledajte u odvojenoj vesti.

Patrijarh Porfirije služiće tu molitvu za mir i blagostanje, a potom se obratiti građanima.

Najavljujući svečanost, episkop Jerotej, pomoćnik patrijarha, rekao je da se „u ovim smutnim i nemirnim vremenima u svetu mir javlja kao nasušna potreba i imperativ“.

- Advertisement -

Građani su pozvani da pred početak litije kolonu formiraju u Ulici Kneza Miloša, jer se očekuje da će kod Vaznesenjske crkve biti velika gužva.

Kod Hrama Svetog Save predviđen je umetnički program, u kojem će, između ostalih, nastupiti Dečiji hor „Čarolije“, Kulturno-umetničko društvo „Abrašević“, Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, a na završetku Cane, Anton i Veronauksi.

Praznik Vaznesenje Gospodnje je kao slavu Beograda 1403. godine ustanovio despot Stefan Lazarević, nazvan Stefan Visoki (1377-1427).

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti