22.6 C
Belgrade
ponedeljak, 16 maja, 2022

SKANDAL: Vučić se direktno uključio u kampanju za izbor patrijarha

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Poznavaoci prilika saglasni su da je proteklih nedelja neposredni pritisak vladajuće stranke i službi bezbednosti na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) veći nego u vreme Josipa Broza i Slobodana Miloševića.

Ko je sledeći patrijarh? Foto: Printscreen/Beta

Bliži se izbor novog poglavara SPC, izborni Arhijerejski sabor zakazan je za 18. februar, a Aleksandar Vučić što lično, a što preko posrednika vrši nezabeleženi pritisak na vladike ne bi li SPC stavio pod apsolutnu kontrolu. Vladike lojalne režimu pozivaju se pojedinačno na razgovore u četiri oka i dobijaju uputstva kako da pod kontrolu stave sve crkvene velikodostojnike, koji se odupiru pritisku vlasti i žele autonomnu crkvu sačuvanu od partijske kontrole.

Jedan broj vladika, čije su eparhije u Srbiji, iz različitih razloga naklonjen je režimu ili prisilom stavljen pod kontrolu. Oni koji su opredeljeni za normalan crkveni život odvojen od dnevne politike i koji imaju hrabrosti da iznesu kritički stav prema vlastima, proterani su u udaljene zemlje ili su prisiljeni da to sami učine, zato što su u Srbiji bili mete prljavih kampanja Vučićevih tabloida.

- Advertisement -

Ovo je veoma važan trenutak za SPC jer nije samo izbor patrijarha tema, već i borba sa državom koja ne dozvoljava vladikama da samostalno odluče ko će biti  prvi među njima.

Vladiku Davida, episkopa kruševačkog, vlast namerava da instalira za mitropolita, dok je Petru Dragojloviću igumanu manastira Pinosava obećana Eparhija valjevska i zato se on medijski ističe javnom podrškom predsedniku Vučiću, ali i kritikima episkopa Grigorija koji je svojim nastupima razbudio deo crkve koji ne pristaje gvozdenu pesnicu režima.vucicVladika Porfirije na Pinku na dan Irinejeve sahrane FOTO: Printscreen

Da podsetimo, prvoimenovani Vučićev kandidat za patrijarha, mitropolit Porfirije, kampanju je otpočeo na dan sahrane patrijarha Irineja, i to na TV Pink gostovanjem u „Hit tvitu“ što je u crkvenim krugovima ocenjeno kao prvorazredni skandal.

- Advertisement -

Ali, vremenom se otvorilo pitanje da li je Porfirije definitivni Vučićev izbor ili je njegovo medijsko eksponiranje bilo zapravo samo priprema za pravog režimskog kandidata – vladiku bačkog Irineja Bulovića, čoveka nekada bliskog Slobodanu Miloševiću i Vojislavu Šešelju, a danas svemoćnom Vučiću koji se okitio ordenom Svetog Save upravo na njegovu inicijativu.

Rasplet će uskoro biti poznat, ali je očigledno da narasta nezadovoljstvo i revolt velikog broja vladika i sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji ne prihvataju da crkva bude partijska ćelija Aleksandra Vučića i njegove stranke.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti