14.8 C
Belgrade
subota, 24 septembra, 2022

SKANDAL: Firma iz Srbije koja proizvodi drogu registrovana u stanu političara!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predrag Koluvija, prvooptuženi u slučaju Jovanjica, svoj biznis razvijao je i van granica Srbije. Iako se jasno samoproklamovao kao srpski patriota to mu izgleda nije smetalo da otvori firmu u Hrvatskoj, na adresi stana tamošnje političarke koja je glasala za razbijanje ćiriličnih tabli u Vukovaru sa svih institucija u ovom gradu.

Slavica Šijaković bivša je članica Gradskog veća Vukovara, kandidatkinja za gradonačelnicu ispred stranke Branimira Glavaša optuženog za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti tokom ratova devedesetih.

- Advertisement -

Ova hrvatska političarka i radnica državne finansijske agencija FINA, prošle godine obratila se Trgovačkom sudu u Hrvatskoj i zatražila da se promene podaci u vezi sa kompanijom koja je godinu dana ranije osnovana na adresi njenog stana.

U pitanju je firma čiji naziv „THC Quality Group“ naslućuje da se bavi poslovima u vezi sa proizvodnjom ili prodajom konoplje pošto je THC naziv psiohoaktivne supstance koja se nalazi u ovim biljkama. Vlasnik firme, od koje je Šijaković želela da se otkloni, je Predrag Koluvija koji je u novembru 2019. uhapšen, a na njegovom imanju u Srbiji policija je otkrila veliki zasad marihuane.

Sud je udovoljio njenom zahtevu i podaci kompanije su izmenjeni tako da adresa njenog stana od marta ove godine više nije zvanično sedište ove firme. Nije poznato kako su se povezali optuženi srpski uzgajivač marihuane i Šijaković, piše novinarka Sara Smolović za KRIK.

- Advertisement -

Koluvija je u Srbiji bio blizak ljudima koji su radili u bezbednosnom sistemu, kao i različitim političarima, a KRIK sada otkiva da su njegove veze sa političarima dosezale i do Hrvatske.

Šijaković: “Ne mogu ništa komentirati”

Šijaković (ranije Jelinić) je kao članica Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB), stranke Branimira Glavaša kome se sudi za ratne zločine, 2013. godine bila kandidatkinja za gradonačelnicu Vukovara i izabrana je za članicu Gradskog veća ovog grada. Nakon razlaza sa HDSSB-om na lokalnim izborima 2017. učestvovala je kao predstavnica Zelenih, a iste godine je pred lokalne izbore u Vinkovcima podržala kandidate trenutno vladajuće stranke u Hrvatskoj – Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Zaposlena je u državnoj agenciji FINA, koja pruža finansijske i usluge u vezi sa elektronskim poslovanjem i digitalizacijom.

Ona nije želela da za KRIK govori o vezama sa Koluvijom.

– Ne mogu ništa komentirati. Hvala Vam, doviđenja – rekla je na pitanja novinarke KRIK-a otkud to da on osnuje firmu na adresi njenog stana.

Koluvija je zajedno sa državljaninom Severne Makedonije Goranom Stojanovskim osnovao kompaniju „THC Quality Group“ na adresi Šijakovićkinog stana 3. oktobra 2019. Njih dvojica su vlasnici firme identičnog naziva u Severnoj Makedoniji, osnovane godinu dana ranije, koja je dobila dozvolu Vlade Makedonije za gajenje kanabisa u medicinske svrhe, kako je BIRN nedavno objavio. Deo zasada industrijske konoplje proizvedene u „Jovanjici“ završio je u ovoj firmi, piše u optužnici protiv Koluvije i njegovih saradnika.

Hrvatsku kompaniju registrovali su za trgovinu, proizvodnju i ispitivanje lekova i poljoprivrednu proizvodnju, prema podacima tamošnjeg poslovnog registra. Vlasnici su u poslovnoj dokumentaciji objasnili i da je skraćenica „THC“ u nazivu firme akronim od engleskih reči „true health component“ što znači „stvarno zdrava komponenta“. Firma, međutim, nije imala dozvolu za uzgajanje ili trgovinu kanabisom bilo koje vrste u Hrvatskoj, rečeno je KRIK-u iz nekoliko institucija koje daju ove dozvole.

Koluvijina firma u Hrvatskoj i dalje postoji, ali on očigledno nije uspeo da razvije poslove u ovoj zemlji jer je svega mesec dana nakon što ju je osnovao uhapšen u Srbiji. Policija ga je zaustavila dok se audijem vozio od Beograda ka Nišu i kod njega pronašla falsifikovanu policijsku legitimaciju, a zatim na imanju njegove kompanije „Jovanjica“ više od tonu i po marihuane. Osim njega optužena su još devetorica njegovih saradnika sa imanja. Na leto 2020. srpsko tužilaštvo je sprovelo narednu akciju hapšenja Koluvijih saradnika iz srpske policije i obaveštajnih agencija –BIA i VOA.

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske reklo je KRIK-u da im se Tužilaštvo za organizovani kriminal iz Srbije nije obratilo u vezi sa Koluvijom i firmom koju ima u toj zemlji.

Veza Koluvije i Šijaković pokazuje da u svetu kriminala nacionalizam ne igra značajnu ulogu: optuženi narko-bos za sebe ističe da je veliki patriota, ali je firmu osnovao u stanu desničarski nastrojene hrvatske političarke.

Kriminal i patriotizam

Koluvija u obraćanjima na sudu sebe predstavlja kao velikog patriotu koji je ponosan na to što je oženio Srpkinju, dok su drugi, kako je rekao, „oženili strankinje“. Više puta je ponovio da ga je uvredilo što su ga neki nazvali Crnogorcem iako je Srbin.

Šijaković je, sa druge strane, bila u predsedništvu Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB), stranke koju je osnovao i vodio Branimir Glavaš, jedan od osnivača HDZ-a kojem se sudi za ratne zločine počinjene protiv srpskih civila. On je 2009. u Hrvatskoj bio osuđen zbog mučenja i ubistva civila u Osijeku 1991. godine, ali je presudu poništio hrvatski Vrhovni sud i suđenje je počelo ispočetka.

Kao predstavnica ove stranke Šijaković je na lokalnim izborima u Vukovaru bila kandidatkinja za gradonačelnicu 2013, ali nije pobedila. Postala je, međutim, članica Gradskog veća u kome je donosila i kontroverzne odluke. Tako je, prema pisanju medija, 2015. njen glas bio odlučujući da se u Vukovaru ukine dvojezičnost i izbaci ćirilica sa tabli na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama. Prilikom ove odluke Šijaković je stala na stranu koalicije predvođene desno orjentisanom Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ).

Naredne godine u HDSSB-u je došlo do sukoba, a nezadovoljstvo se javilo zbog loših rezultata na parlamentarnim izborima na kojima je stranka osvojila samo jedan mandat. Šijaković i kolega Damir Doroghazi uputili su otvoreno pismo Glavašu u kome su se požalili na situaciju u stranci, ali i naveli da je presuda protiv njega bila politička. Mesec dana kasnije, iz HDSSB-a je saopšteno da je Šijaković isključena iz partije.

Ona je nastavila političku karijeru i 2017. na lokalne izbore za Gradsko veće Vukovara učestvovala kao nosilac liste Zelenih Hrvatske. Stranka, međutim, nije osvojila nijedan mandat.

Snažne veze u Srbiji

Veze koje je Koluvija imao sa moćnim ljudima u Srbiji bile su mnogo snažnije.

On je, osim biljaka na „Jovanjici“, gajio i odnose sa različitim državnim funkcionerima, policajcima i obaveštajcima.

Njegovo imanje u Staroj Pazovi posećivali su i promovisali brojni predstavnici vlasti. Aleksandar Vulin, sadašnji ministar policije, na imanju je brao paradajz, a u poseti su bili i Zoran Babić, bivši direktor „Koridora Srbije“, kao i Dragan Sikimić, direktor Agencije za sprečavanje korupcije. Uz Koluviju se u javnosti najčešće pojavljivao Dragomir Petronijević, član gradskog veća Grada Beograda. Nikog od ovih političara srpsko tužilaštvo nije saslušalo u istrazi protiv Koluvije.

S druge strane, tužilaštvo je optužilo trojicu policajca, dva radnika Bezbednosno-informativne agencije (BIA), kao i bivšeg podoficira Vojnoobaveštajne agencije (VOA) jer su Koluviji pružali logističku i bezbednosnu podršku dok je gajio marihuanu. To su činili na različite načine: dostavljali su mu poverljive informacije iz policije, fizički čuvali njegovo imanje, obezbedili oružje, posebne policijske tablice i pomogli da se lažno predstavlja kao potpukovnik VOA-e. Imali su specijalno napravljenu aplikaciju za tajnu komunikaciju „Razgovor“ u kojoj su dogovarali kako da štite Koluviju, otkrio je KRIK početkom godine.

Tužilaštvo, međutim, nije ni saslušalo neke od tada uticajnih ljudi u MUP-u za koje su uhapšeni radili. Istraga je, tako, utvrdila da su Koluviji policijske tablice obezbedila dva saradnika Dijane Hrkalović, bivše državne sekretarke u policiji, ali dalje nije ispitana njena uloga.

Nije saslušan ni Milosav Miličković, takođe bivši državni sekretar MUP-a i član predsedništva vladajuće Srpske napredne stranke, iako je jedan od svedoka ispričao da je imao sastanak sa Koluvijom u službenim prostorijama u zgradi SIV-a.

- Advertisement -
SourceLuftika
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

 1. Колувијско-кокезна времена. Прочитајте текст на интернету од 60 страна
  под насловом „Криптојевреји Балкана“ и послушајте Јованку Јолић, архимандрита
  Никодима Богосављевића и Милана Парошког. Видјећете да се вјековима на Балкану(Хелму) све одвија по „Протоколима сионских мудраца.“ Србијом од 1918
  влада паразитско Мојсијево племе и хрватска ложа Либертас, а од 1944 придружени су усташе које је Криптојевреј Броз, по налогу Свјетског јеврејског
  конгреса преобукао у партизанске униформе(6.личка). Едуард Бакарец је први
  усташа одликован „на Стаљинграду“. Његов унук Небојша је усташком страшћу
  прво радио за Криптојеврејина Ђиласа, а сада за Криптојеврејина Вучића, чији
  је номинални отац, Анђелко, Криптојеврејин хазарског поријекла. Ћосави лажни
  војвода Шешељ по оцу је хазарског, а по мајци сефардског поријекла. Код Крипто-
  јевреја Митровића и Марића гостују само Крипто-јевреји, масони, педери, удбаши,
  комунистички копилани и понеки „сендвичар“. То је схватио Славко Никић и
  заувијек напустио то змијско гнијездо. „Србијом владају они чији су преци у свим
  ратовима пуцали на српски народ.“(Веља Илић) Мегатренд наказа Брнабићка
  има само средњу школу и неки течај за рад у USAID-у. Мајка „билећке кобиле“
  Дарије, која никада није никога лијечила као ни потпуковник Пеца Кон(мајка
  Српкиња, а син „поносни Јевреј“. Курва као и Ивана Трамп која је постала Јеврејка
  удајом) је муслиманка из ханџардивизијске Херцеговине и она се национално
  изјашњава као „поносна Херцеговка“ иако јој је отац Србин. Брнабићка је по усташкој линији јеврејског поријекла. Криптојевреји су били и Артуковић, ујко
  педера Бориса Тадића, Кватерник, Динко Шакић, и многи други вође усташког
  покрета. Уосталом, усташки покрет основао је Јеврејин Франк. Анти Старчевићу
  мајка је била Српкиња, а отац Хазар као и Нетанијаху.и Трампов зет. О рептилима(Јеврејима и Крипто.Јеврејима) најбоље зна Јованка Јолић. Сви
  који деценијама имају контакт са званичном Русијом су, по свим питањима, су
  Криптојевреји. И тано никада не дођу у контакт са Русима. Криптојевреј Путин
  одликовао је на Балкану педера Вучића и усташу Стјепана Месића(Криптојевре
  јина).Коминтерна и НКВД и даље уништавају народе Рода. „Иде момчад, затам-
  њена као Мосад, када дође неће бити као досад“ Стих пјесме коју је за клан
  Веље Невоље, „Десни сектор“ јудеофашистичке СНС спјевао Крипто.Јеврејин
  Раста. Ускоро ће се у „Београду на води“ славити Ханука и пјевати Хаванагила.
  Хасидска синагога отворена је недавно у Земуну гдје још увијек постоји Земунски
  клан и хрватска ложа Либертас. Од Србије се као и од Украјине и Русије ствара
  нови Хазарски каганат и Поднебесни Israhell. Влашка багра иде у јудеоковид логор
  у којем је „гаулајтер“ потпуковник Пеца Кон. Солжењицину у сибирском гулагу
  смијенило се шест управника логора. Сва шесторица су били Криптојевреји са
  славјанским именима да се „Власи“(Руси) не досјете. Све је поћело 1789 у
  паризу са ционистичкофашистичким државним ударом кога и данданас у јако-
  бинскобољшевичким уџбеницима лажно(fake news) зову револуцијом. Викторија
  Нуланд, која је 2014 током ционистичкофашистичког државног преврата у Кијеву
  дијелила колачиће, је Јеврејка и њено право презиме је Нуделман, а супруг
  (историчар и неоконзервативац) је Јеврејин Роберт КАГАН. Хазарски каганат.
  Још само да унутрашњом операцијом сруше Ал Аксу. Јудеоковид фажизам
  је димна завјеса. Брњица(маска) је за животиње(гоје), вакцина је „жиг звијери“.
  Не знате то јер немате муда да читате забрањене књиге и оне за које Јеврејска
  општина каже да „шире говор мржње.“ Palestinian lives matter! Палестинци су
  семитски народ као и Јевреји. То је исто племе као што су и Срби и „Црногорци“.
  Мени су се „Црногорци“ углавном гадили иако сам по мајчиној линији поријеклом
  из Црне Горе. Ја их никада нисам мрзио јер би то значило да се ја стидим свог
  поријекла и то пројектујем на другог. Чега се стидиш. лакше је мрзити у другом.
  Покојни Момир Булатовић је умро као Србин. Наказа Мило ће бити сахрањен
  као Црногорац, али је он пола српског, а пола криптојеврејског поријекла као и
  наказа Брнабићка и син писца Исламске декларације. Ко се јави, нека пише
  српском ћирилицом, најсавршенијим и естетски најљепшим писмом. Лијепа је
  као ББијели анђео из Милешеве.

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: