SKANDAL! ĐACI U SRBIJI UČE DA JE NATO MIROLJUBIVA ALIJANSA! Ministar: Strašan propust, smeniću sve odgovorne!

0
907

Tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. stradalo oko 2.500 civila, a povređeno je oko 6.000 nedužnih ljudi, a kod nas se uči da je Severnoatlantski savez organizacija čiji je cilj da pomiri zaraćene strane

Iako je tokom NATO bombardovanja Jugoslavije stradalo oko 2.500 civila, a povređeno oko 6.000 nedužnih ljudi, među kojima i 2.700 mališana, sve to prema nezvaničnim podacima, đaci u Srbiji uče da je reč o miroljubivoj organizaciji koja ima za cilj da pomiri zaraćene strane.

Na času geografije za šesti razred, emitovanom preko RTS 10. aprila, predavač je NATO prikazao kao „vojnu zajednicu čiji je cilj rešavanje sporova između zaraćenih strana“. Ovakav način predstavljanja organizacije koja je Srbiju 78 dana bombardovala naišla je na revolt velikog broja roditelja, ali i šire javnosti.

SKANDAL! ĐACI U SRBIJI UČE DA JE NATO MIROLJUBIVA ALIJANSA! Šarčević:  Strašan propust, smeniću sve odgovorne!

Istoričar Miladin Milošević kaže za Kurir da ne zna ni za jedan slučaj u svetu gde je NATO uspostavio mir bez vojne intervencije.

– Naše iskustvo govori potpuno drugačije od onog kako se predstavlja u lekciji. Videli smo kako mirnodopska intervencija izgleda. Još ne znamo tačan broj žrtava NATO bombardovanja, odnosno koliko je žena, dece i drugih civila stradalo. Zadatak istorije je da pokaže kako su se neke stvari desile i opasno je na ovaj način iskrivljavati stvarnost – kaže Milošević.

I ministar prosvete Mladen Šarčević revoltiran je ovakvim jednostranim vidom predstavljanja NATO organizacije, zbog čega je, kako kaže za Kurir, tražio hitnu smenu odgovornih.

BLIŽI IM SE KRAJ! TRAMP POVLAČI AMERIKU IZ NATO?! Bivši savetnik: Rizik postoji, A EVO I ZAŠTO

– Zbog intervencije koja se dogodila bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN, Srbi imaju pravo da NATO doživljavaju na drugačiji način. Za ovaj propust odgovoran je Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koji je zadužen za nastavni plan i program. U vezi sa ovim sam naložio da se hitno provere svi udžbenici, ali i da se hitno promeni osoblje koje prati nastavne planove i izdavače za nacionalne programe – kaže Šarčević.

Zlatko Grušanović, direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, u četvrtak nije bio dostupan za komentar jer, kako nam je rekao, „ima onlajn konferenciju“.

Ostavite komentar