SIRIJAC IZ BELIH ŠLEMOVA: Pomoći nema, izdali su nas i to nije prvi put

Obavezno pročitajte

Ismail Al Abdulah iz sirijske organizacije Beli šlemovi kaže da je sedam dana nakon razornog zemljotresa koji je pogodio njegovu zemlju situacija kastrofalna, jer se još mnogo ljudi nalazi ispod ruševina, a da se broj poginulih svakodnevno povećava.

„Brojke će se povećati pošto završimo sa spasilačkim akcijama, kao Beli šlemovi radimo na terenu, čistimo puteve, pomažemo civilima koji su pogođeni da se oporave, da se vrate u svoje domove. Neki su izgubili sve i žive pod šatorima. Pomažemo povređenima jer bolnice nisu mogle sve da ih prime“, priča on za N1.

- Advertisement -

Kako kaže, od samog početka su tražili pomoć sveta i Ujedinjenih nacija, ali se niko nije odazvao.

„Obećali su nam pomoć, ali do sada ta obećanja nisu ispunjena. Pomoći nema, opreme nema, ništa ne stiže u Siriju“, naglašava.

Na pitanje da li je ipak neka pomoć stigla u Srijiu, kaže da su konvoji koji su došli bili zakazani pre zemljotresa i da je to redovna pomoć UN.

„Ovde se radi o reakciji na zemljotres, o pomoći ljudima koji su izgubili domove, nikakva pomoć za te osobe nije stigla. Rekli su da će nam poslati pomoć, UN su najavile da će se portuditi, ali su nas izdali, izdali su Sirijce i nije prvi put. Desilo se više puta, kada smo ih zamolili da zaustve Rusiju i režim da više ne bombarduju civile. Ja govorim o severozapadu Sirije, ne govorim o oblastima koje kontroliše režim. Možda su UN poslale pomoć u oblasti pod kontrolom režima, ja govorim o oblastima na severozapadu zemlje. U ovu oblast ništa nije stiglo od UN, čuli smo samo obećanja. Egipatski tim volontera je došao kod nas, oni su nam pomogli, ali oni su volonteri, nisu iz un. Došao je španski tim da nam pomogne da provere šta je s ljudima koji su bili pod ruševinama“, kaže Al Abdulah.

Ponavlja da je situacija teška i da je područje koje je razoreno zemljotresom ranije uništeno bombardovanjem od strane Asadovih snaga.

„Bolnice, javni objekti su uništeni, sve je bilo meta Asadovih snaga. Ova oblast je već krhka i nije spremna da se izbori s jednom prirodnom katastrofom. Povređeni sada pate i zato smo mi pozvali pomoć. Potrebni su nam voda, hrana, higijenska sredstva“, kaže.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu