14.6 C
Belgrade
utorak, 17 maja, 2022

ŠIPTARSKI EKSTREMISTI SE OTELI KONTROLI I SABOTIRAJU LITIJE: „Odmaralište Kamenovo je naše“ (VIDEO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Kosovska Agencija za privatizaciju tvrdi da je „nezakonito oduzeto 33.000 kvadrata u zaleđu plaže“, gde se nekada nalazilo odmarališe koje je bilo u vlasništvu firme „Rekreaturs“ iz Prištine, a koje je potom kupila Atlas grupa.

Kosovska Agencija za privatizaciju (KAP) žalila se Višem sudu na odluku kotorskog suda koji je odbio njihovu tužbu, a kojom su tražili povraćaj, kako tvrde, nezakonito oduzetih 33.000 kvadrata zemlje u zaleđu plaže Kamenovo, gde se nekada nalazilo odmaralište i to u igrom slučaja, baš kada litije postaju sve masovnije.

- Advertisement -

U Agenciji, čije je sedište u Prištini je rečeno da je sudija u Kotoru koji je vodio slučaj, ekspresno odlučio da odbije žalbu i da se „ponašao odbojno i sa omalovažavanjem“

 U Crnoj Gori zastupamo imovinsko pravne interese društvenih preduzeća Republike Kosovo od 2011. i to pred svim sudovima Crne Gore. Vrlo smo zadovoljni pristupom i profesionalnošću instutucija pravosuđa države Crne Gore, bez obzira na ishode tih sudskih procesa. Međutim, nikada nam se nije desilo da neki sudija ima ovako odbojan i omalovažavajuci stav prema nama – navedeno je u pisanom odgovoru iz KAP-a.

Kosovska Agencija tvrdi da je „na kriminalan način“, u vreme ratnih dešavanja 90- tih, obavljena smena u rukovodstvu „Rekreatursa“, a potom i premeštanje sedišta preduzeća iz Prištine u Budvu, da bi zatim došlo do privatizacije od strane Atlas grupe Duška Kneževića.

- Advertisement -

Atlas grupa je 2002. godine za 60.000 evra kupila ovo odmarlište sa zemljišnim kompleksom. Firma „Rekreaturs“, kako se navodi u Centralnom registru je u 99,7 odsto vlasništva Atlas banka, a ostatak HTP Atlas hotels group Bar. Odmaralište je odavno van funkcije, ostalo su samo oronule barake, koje su neupotrebljive, ali do danas u uvali nije započeta gradnja luksuznog turističkog naselja, kako je to planskim dokumentima predviđeno.

Kompleks od gotovo tri i po hektara, na kome se nekada nalazilo „kosovsko odmaralište“, kako piše u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, svojina je države Crne Gore, a sukorišćenje je upisano na Rekreaturs DOO Budva, koji je vlasnik najvećim delom, dok manji deo imaju Kožar SOUR trgovina sa Kosova i Kosovska banka DD u stečaju.

Iz Kosovske agencije su dostavili kompletnu dokumentaciju kojom tvrde da su vlasnici atraktivnog kompleksa. Navode i da je preduzeće „Rekreaturs“ svojevremeno sagradilo hotel od 1.088 kvadrata, sa 29 soba i pet apartmana, kao i druge stambene i ugostiteljske objekte, koji su bili u funkciji odmora i rekreacije radnika sa Kosova. Hotel je izgrađen 1962. i u to vreme je imao najveće turističke standarde.

– Okolnosti koje su stvorene ratovima u bivšoj Jugoslaviji i ratom na Kosovu bile su razlog privremenog prekida aktivnosti preduzeća. Tadašnja vlast Srbije 1992. instalira tzv. „privremene mere“ u DP Rekreaturs, razrešava dužnosti direktora preduzeća i otpušta radnike albanske nacionalnosti bez ikakvog zakonskog obrazloženja. Po završetku rata i uvođenja administracije UNMIK-a na tzv. Kosovu, prinudni direktor V.M. koristi institucionalni vakuum zloupotrebljavajući pečate preduzeća u suprotnosti sa zakonom i svim ostalim samoupravnim aktima i preko paralelnog suda u Kraljevu, vrši prenos sedišta preduzeća iz Prištine u Budvu – tvrde u Kosovskoj agenciji za privatizaciju.

Firma je potom preregistrovana u Budvi, što Privredni sud u Podgorici potvrđuje rešenjem. Smatraju da je Crna Gora na protivzakonit način izvršila privatizaciju DP Rekreaturs iz Prištine. Upitani na koji način nameravaju da spreče eventualnu prodaju imovine Atlas banke na Kamenovu, oni su istakli da će to tražiti sudskim putem. Podsećaju da su u svojoj tužbi sudu u Kotoru tražili i određivanje privremene mere, kako bi se zabranilo „preduzimanje bilo kakvih delovanja radi transformacije sporne nekretnine, stavljanje pod hipoteku, prodaju, davanje pod zakup ili stvaranje bilo kakvog tereta nad spornom nekretninom“.

Ono što u Kosovskoj agenciji za privatizaciju ne navode jeste činjenica da je u tu firmu ulagan novac Srbije i da su u njoj radili i građani srpske nacionalnosti.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti