15 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

ŠIPTARI SA TZV. KOSOVA PROGLASILI HUMANITARNE ORGANIZACIJE OPASNIM: Među njima Miša Vacić, Zavetnici, Srbi za Srbe..

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Policija tzv. Kosova ima saznanja da na teritoriji Kosova i Metohije deluju „ilegalne grupe ili organizacije” iz Srbije, a Specijalno tužilaštvo iz Prištine vodi istragu protiv nekih od njih, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE). Zbog istrage tužilaštva, kako su dodali u policiji, „ne mogu da iznose nikakve druge podatke u vezi sa ovim pitanjem”.

Premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti je krajem marta upozorio „da desetak ekstremno desničarskih organizacija iz Srbije pokušava da destabilizuje bezbednosnu situaciju na Kosovu,” ali nije dao preciznije informacije, odnosno o kojim organizacijama se radi ili na koji način bi mogla da se izazive destabilizacija.

- Advertisement -

Ipak, otkrio je da se radi o organizacijama koje se javno aktiviraju na praznike kao što je 28. jun, kada se obeležava Kosovska bitka iz 1389. godine.

U Srbiji, kako insistira Radio Slobodna Evropa, postoji niz organizacija koje svoje delovanje vezuju za Vidovdan, odnosno 28. jun kada se obeležava godišnjica od Kosovske bitke iz 1389.

Većina njih, kroz neke svoje aktivnosti, deluje i na Kosovu.

- Advertisement -

Tako Pokret „1389” svake godine organizuje dolazak Srba na Gazimestan 28. juna, kada se na Kosovu obeležava godišnjica Kosovske bitke.

Inače, 28. jun je i praznik Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Inače, „1389“ je desničarski pokret iz Srbije, čiji se pripadnici otvoreno zalažu za „odbranu“ Kosova i protiv su razgovora o normalizaciji odnosa u okviru dijaloga. Članovi ovog pokreta su bili i na barikadama na severu Kosova 2011. godine.
Bivši lider tog pokreta, Miša Vacić, je na poslednjim predsedničkim izborima u Srbiji bio kandidat za predsednika ispred grupe građana „Srpski patriota“. Potpise za predsedničku kandidaturu predao je uz bakljadu.

Informativna služba Srpske desnice je tada saopštila da je do Republičke izborne komisije stigao u „blindiranom džipu ruskih registarskih tablica“. U koloni vozila sa srpskim i ruskim zastavama neka vozila su imala oznaku „Z“, simbol ruske invazije na Ukrajinu.

Osim pokreta „1389” Radio Slobodna Evropa je „identifikovao” još neke organizacije, koje se uklapaju u opis „ekstremno desničarskih organizacija, koje imaju srednjovekovni duh mističnog pravoslavlja”, kako ih je nazvao Kurti.

Pokret za odbranu Kosova i Metohije je formiran 2020. dok je povereništvo otvoreno i na samom Kosmetu početkom ove godine.

Kako je tada saopšteno iz te organizacije, „povereništvo će raditi na očuvanju pokrajine u sastavu Srbije”.

Početkom marta je taj Pokret uputio „apel za podršku Rusiji”, osuđujući to što je Srbija podržala Rezoluciju UN, kojom se osuđuje agresija na Ukrajinu.

Da su barikade na severu Kosova i Metohije „inspiracija” desničarskih organizacija pokazuje i podatak da je Pokret Srpski sabor Zavetnici početkom 2012. osnovala grupa ljudi koja je bila na barikadama na severu Kosmeta, navodi Radiju Slobodna Evropa i dodaje da je:„ taj Pokret je u avgustu 2019. postao politička stranka pod nazivom Srpska stranka Zavetnici”.

„Zavetnicima” se „stavlja na dušu” i to što redovno održavaju proteste u Beogradu protiv festivala kosovske kulture „Mirdita, dobar dan!”.

Neke organizacije, prema Radiju Slobodna Evropa, deluju kao humanitarne, ali takođe organizuju „Vidovdanske akcije” povodom obeležavanja godišnjice bitke na Kosovu i Metohiji.

Jedna od njih je i humanitarna organizacija „Srbi za Srbe” i organizacija „28. jun”.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti