32.4 C
Belgrade
ponedeljak, 27 juna, 2022

SINDIKAT PISAO BRNABIĆKI, DOSTA JE LAŽI: RGZ je u kolapsu, situacija je katastrofalna

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Republički geodetski zavod je u kolapsu, a o stvarnim uzrocima i posle pet dana nema ni jedne konkretne informacije, upozorio je sindikat Zavoda u otvorenom pismu premijerki Ani Brnabić, nakon što je RGZ saopštio da je IT infrastruktura Republičkog geodetskog zavoda na meti intenzivnog hakerskog napada.

Zavod je ranije ove sedmice saopštio da je od utorka, 14. juna 2022. godine, „IT infrastruktura Republičkog geodetskog zavoda meta intenzivnog hakerskog napada“ i da je „radi zaštite podataka“, RGZ „aktivirao sve bezbednosne protokole i zaključao celokupan informacioni sistem RGZ“, zbog čega servisi RGZ „neće biti dostupni spoljnim korisnicima dok se pretnja ne otkloni kako bi se sprečila ugroženost sistema i podataka“.

- Advertisement -


Obraćamo vam se u trenutku kada je ‘katastar zaključan’, a nama službenicima RGZ onemogućen bilo kakav rad na našim radnim mestima. Situacija u kojoj se danas nalazimo je najblaže rečeno katastrofalna, navodi u zajedničkom pismu Granski Sindikat uprave, pravosuđa, odbrane i policije „Nezavisnost“. ističući da je RGZ „u kolapsu“ i da „o stvarnim uzrocima i posle pet dana nema ni jedne konkretne informacije“.

„Smatramo da je ozbiljnost situacije takvog nivoa da je neophodno da se čuje reč direktora RGZ ili pomoćnika koji su zaduženi za IT Sektor ili katastar nepokretnosti“, navode u pismu sindikalci RGZ, pitajući „da li rukovodioci RGZ imaju prečeg posla“ nego da građanima i zaposlenima „daju prave i proverene informacije“.

Sindikat podseća premijerku da su joj „još u vreme štrajka u 2019. godini“ ukazali da je „stanje u RGZ godinama kontinuirano urušavano“.

- Advertisement -

„Pravac reformi i prateća digitalizacija sistema je od 2014. na pogrešnom i veoma krivudavom koloseku. Projekti koji se finasiraju iz kredita Svetske banke i koji prevazilaze 100 miliona eura nisu ni približno dovedeni do kraja“, ukazao je sindikat, naglašavajući da su „efekti i rezultati“ reforme i digitalizacije „daleko od očekivanih“.

„Posledice se mogu videti danas, ali je u proteklih nekoliko godina bilo na desetine situacija iz kojih je ovakav epilog mogao da se očekuje“, ističu sindkati u pismu premijerki Srbije.

Oni ukazuju da to stanje najbolje ilustruje „početak puštanja u rad treće faze projekta i ispadanje sistema“, tvrdeći da su svi nadležni o tome redovno obaveštavani.

„Zbog čega nije bilo nikakve reakcije vi najbolje znate. Niste želeli ni da čujete brojne argumente i dokaze koji su upućivali da je sistem koji se instalira u RGZ sa svim pratećim procedurama neadekvatan, neusavršen, nekompatibilan sa trenutnim stanjem u RGZ i katastru i nebezbedan“, upozoravaju sindikati u otvorenom pismu Ani Brnabić.

U pismu se ističe i da korisnici usluga RGZ „godinama muku muče sa stotinama hiljada nerešenih predmeta koji su podneti u analognom obliku“.

„Da li je vama digitalizacija po svaku cenu bila jasno definisan i isplaniran cilj ili jedan od razloga za upošljavanje IT sektora i trošenje ogromnih sredstava kredita? Da li je iko u vašem okruženju sproveo bilo kakvu kontrolu svrsishodnosti i ukupne bezbednosti novopostavljenih platformi i aplikacija u RGZ“, pitaju sindikalci predsednicu Vlade.

Sindikalci ne isključujući mogućnost „da se zaista radi o informatičkom upadu u sistem RGZ“ i upozoravaju da „svako ko radi na poslovima katastra dobro zna kakve su trenutne mogućnosti i stanje bezbednosti ličnih i imovinskih podataka“ korisnika Zavoda.

U otvorenom pismu premijerki, sindikati traže da se „paraleleno sa vraćanjem u rad sistema sprovede i jasna istraga o odgovornosti onih koji su bili zaduženi za kvalitet softvera i njegovu bezbednost“.

„Ako nama ne želite da date odgovore, molimo vas da građanima i javnosti date konkretne informacije o stvarnom stanju u katastru ako u RGZ ne postoji niko kompetentan i nadležan“, navodi sindikat u pismu premijerki.

„Neko mora biti odgovoran za ovaj kolaps. Ako pored svega i dalje smatrate da direktor i rukovodstvo nisu, to znači da svu odgovornost preuzimate na sebe“, poručili su sindikalci iz RGZ predsednici Vlade.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti