SILE SU TO, VELIKE: Bugarska, Crna Gora i Severna Makedonija ne dozvoljavaju prelet aviona s Lavrovom

Obavezno pročitajte

Ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov potvrdio je za Sputnjik da je Podgorica zabranila prelet aviona ruske vlade kroz crnogorski vazdušni prostor uoči najavljene posete ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji.

„Potvrđujemo da je Podgorica odbila prelet aviona ruske vlade kroz crnogorski vazdušni prostor“, rekao je Maslenikov.

- Advertisement -

Prethodno je ambasadorka Rusije u Sofiji Eleonora Mitrofanova potvrdila da je Bugarska odbila da obezbedi vazdušni koridor za avion ruske vlade.

„Mogu da potvrdim da bugarske vlasti nisu dale dozvolu za preletanje aviona s ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom koji treba da otputuje u Srbiju kroz vazdušni prostor naše zemlje“, rekla je Mitrofanova.

Uz ove dve države i Sererna Makedonija je odbila prelet ruskog državnog aviona.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je predsednik države Aleksandar Vučić prinuđen da se lično bavi logistikom posete šefa ruske diplomatije Srbiji, najavljene za 6. i 7. jun.

Ona je dodala da je položaj zvaničnog Beograda dodatno zakomplikovalo to što se očekuje i poseta kancelara Nemačke Olafa Šolca Srbiji 10. juna, a trenutak u spoljnoj politici je takav da „niko ni sa kim ne želi da razgovara, a još manje da sluša drugog“.

U ponedeljak u 10.00 sati planiran je susret ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocan Harčenka i predsednika Aleksandra Vučića koji je ranije takođe rekao da se situacija u vezi s posetom Sergeja Lavrova Beogradu komplikuje.

U ponedeljak u 19.30 predsednik Srbije će se obratiti građanima u vezi s tim pitanjem.

U petak je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova saopštila je u petak da će šef ruske diplomatije posetiti Srbiju 6. i 7. juna. Tokom posete planiran je susret s predsednikom Srbije, šefom srpske diplomatije i predsednikom Narodne skupštine. Prema rečima Zaharove, planirano je da se detaljno razmotre pitanja bilateralne političke i ekonomske saradnje, razmena mišljenja o situaciji na Balkanu, kao i niz međunarodnih problema.

Zaharova: Susedne zemlje Srbije zatvorile kanal komunikacije

MOSKVA -.Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da su susedne zemlje Srbije zatvorile vazdušni prostor za let aviona ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, prenosi RIA Novosti.

„Baš danas, pre sat vremena, zemlje koje okružuju Srbiju zatvorile su kanal komunikacije, ne dozvolivši prelet avionu Sergeja Lavrova, koji se pripremao za Srbiju”, rekla je Zaharova za italijansku TV La7.

Navela je da je ruska delegacija trebalo da stigne u Beograd na razgovore.

„Zemlje članice EU i NATO su zatvorile vazdušni prostor, zatvorile su još jedan kanal komunikacije”, navodi RIA reči Zaharove.

Ona je dodala da Rusija, za razliku od Evropske unije, neće postavljati gvozdenu zavesu.

„Vaše greške su to što ste previše sebični, mislite da ste u centru sveta, da osim vas nema drugih naroda”, izjavila je Zaharova za italijansku TV La7.   

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

FILMSKI DEBI AKADEMIKA MRĐANA BAJIĆA

Dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Mrđan Bajić, inače jedna od najvećih uzdanica odlazećeg predsednika SANU Vladimira...

Još priča na sličnu temu