21 C
Belgrade
nedelja, 3 jula, 2022

SI-EN-EN: Sporazum Srbije i Rusije oko gasa nova glavobolja za EU

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Američki Si-En-En danas, poput mnogih stranih medija koji su to učinili prethodnih dana, osvrnuo na sporazum o snabdevanju ruskim gasom koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorio sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kako Si-En-En ocenjuje do trogodišnjeg ugovora između Srbije i Rusije došlo je u nezgodno vreme i taj sporazum je „zadao novu glavobolju zapadnim saveznicima, a posebno Evropskoj uniji”.

- Advertisement -

Novi gasni sporazum Srbije sa Rusijom bi mogao biti neprihvatljiv za neke zemlje članice EU, navodi Si-En-En i dodaje da ostaje da se vidi da li će on otežati pregovore o pristupanju Srbije EU ili će Brisel imati drugačiji pristup.

Si-En-En podseća da planovi za proširenje EU obuhvataju i Srbiju, koju Brisel smatra ključnom zemljom zapadnog Balkana zbog broja njenih stanovnika, njenog geografskog položaja, kao i političkog uticaja koji ona ima u regionu i konstatuje da bez srpske vlade ne mogu se voditi razgovori o budućnosti Bosne i Hercegovine i Kosova, prenosi Tanjug.

Američka televizija navodi i da Srbija ima veliku korist od bliskih odnosa sa Rusijom i da neće hteti da ih prekine čak i ukoliko bude primljena u EU.

- Advertisement -

Iako je Srbija podržala nekoliko rezolucija UN-a kojima se osuđuje ruska invazija, nije se uskladila s Briselom po pitanju sankcija protiv Moskve, a to je nešto što se EU očekuje od država kandidata za članstvo, zaključuje Si-En-En.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti