Si Đinping rekao Zelenskom da Kina šalje specijalne predstavnike u Ukrajinu

Obavezno pročitajte

Kineski predsednik Si Đinping rekao je danas telefonom ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da će Peking poslati specijalne predstavnike u Ukrajinu koji bi razgovarali sa svim stranama o nalaženju političkog rešenja za rat.

Si je rekao da će se Kina usredsrediti na promovisanje mirovnih pregovora i uložiti napore da dođe do prekida vatre što je pre moguće, prenosi Asošiejted pres.

- Advertisement -

Zelenski je na svom tviter nalogu nakon razgovora napisao da veruje da će razgovor i postavljanje ambasadora Ukrajine u Kini „dati snažan podsticaj bilateralnih odnosa dve države“.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova pohvalila je danas pristup Kine i njenu spremnost da se angažuje u mirovnom procesu za Ukrajinu.

Ona je komentarišući razgovor dvojice lidera kritikovala Kijev zbog toga što odbija „bilo kakve zdrave inicijative usmerene na rešenje“.

Zelenski je ranije vrlo oprezno reagovao na plan kineskog predsednika Si Đinpinga za obustavu rata u Ukrajini i, štaviše, pozvao je kineskog vođu da poseti Kijev.

Ukrajinski predsednik je više puta rekao da je otvoren za dijalog sa kineskim kolegom, ali mu se Si do sada nije javljao, dok je nekoliko puta paralelno razgovarao sa Vladimirom Putinom, kojeg je posetio u Moskvi.

Peking naglašava da je neutralan oko Ukrajine i Si je nako razgovora sa Putinom 21. marta ponovio da Kina ostaje pri principjelnom i objektivnom stavu o ukrajinskoj krizi zasnovanom na ciljevima i principima Povelje UN.

On je dodao rekao da kineski mirovni plan za Ukrajinu, koji je njegova vlada objavila u februaru i pozvala na prekid vatre, aktivno ohrabruje mir i nastavak pregovora.

Si i Putin izdali su zajedničku izjavu pre početka ruske invazije u februaru 2020. u kojoj su rekli da njihove vlade imaju „prijateljstvo bez granica“.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Đukanović upoznao Vučića na stadionu: On i njegov brat su se žestoko tukli sa grupom navijača

Vladimir Đukanović, poslanik iz redova vladajuće Srpske napredne stranke, otkrio je na koji način se upoznao sa predsednikom države...

Još priča na sličnu temu