SI ĐINPING: Ne treba svet da plaća cenu zbog Ukrajine, nađite rešenje za krizu

0
92

Predsednik Kine Si Đinping izjavio je da ne treba ceo svet da plaća cenu zbog situacije oko Ukrajine.

„Ne treba uvlačiti ceo svet u ovo pitanje, štaviše, ne treba terati obične ljude u svim zemljama sveta da plate visoku cenu zbog toga“, rekao je Si Đinping na samitu sa rukovodstvom EU koji je održan u formatu video-konferencije, prenosi Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Kako je istakao, „ukrajinsku krizu treba rešavati na odgovarajući način“.

„Međunarodna zajednica treba da nastavi da stvara uslove za pregovarački proces Rusije i Ukrajine, da nađe prostor za političko rešavanje, a ne da doliva ulje na vatru i pogoršava neslaganja“, dodao je kineski predsednik.

Si Đinping je rekao da Kina duboko žali jer je situacija u Ukrajini dostigla trenutni nivo.Takođe je naglasio da je „stav Kine o ukrajinskom pitanju jasan i dosledan, te da je Kina uvek bila na strani mira“.

Po rečima kineskog predsednika, Peking je uvek samostalno donosio nezavisne zaključke, polazeći od stvarnog stanja stvari, zalagao se za poštovanje međunarodnog prava i osnovnih normi međunarodnih odnosa, za potrebu poštovanja glavnih ciljeva i principa Povelje UN, kao i za zajednički i održiv koncept bezbednosti.

Mirovni pregovori jedini efikasan način

„Kina podržava napore Evropske unije usmerene na političko rešavanje ukrajinskog pitanja, a takođe igra ulogu u napredovanju pomirenja i pregovora“, rekao je kineski predsednik.
Po njegovim rečima, mirovni pregovori su jedini efikasan način da se izbegne eskalacija napetosti.

Kina se zalaže za dijalog EU, SAD, NATO i Rusije

Kina poziva EU, Rusiju, SAD i NATO da putem dijaloga rešavaju probleme koji su se godinama gomilali.

„Pozivamo da se razmotre protivrečnosti koje su se gomilale godinama, da se pronađu načini za rešavanje problema i da se doprinese stvaranju izbalansiranog, efikasnost i održivog bezbednosnog mehanizma u Evropi“, rekao je Si Đinping.

Po njegovim rečima, ako se situacija u Ukrajini pogorša, obnavljanje međunarodne saradnje može trajati decenijama.

„Mnogi ljudi su izuzetno zabrinuti zbog toga što trenutna situacija u Ukrajini preko noći može da uništi rezultate višedecenijske međunarodne ekonomske saradnje. Ako situacija nastavi da se pogoršava, pretpostavlja se da bi naknadno obnavljanje moglo da potraje godinama ili čak i decenijama“, istakao je on.

Kina smatra da u cilju rešavanja osnovnih uzorka ukrajinske krize treba uzeti u obzir legitimne zabrinutosti svih strana u sferi bezbednosti.

„Glavni uzrok ukrajinske krize leži u protivrečnostima u sferi regionalne bezbednosti koje su se gomilale u Evropi već duže vreme. Da bi se otklonio koren problema, treba uzeti u obzir legitimne zabrinutosti u sferi bezbednosti svih uključenih strana“, rekao je Si Đinping.

Kina spremna da sarađuje sa EU

Si Đinping je dodao da je Kina spremna da sarađuje sa EU u cilju sprečavanja velike humanitarne krize u Ukrajini.

„Kina je iznela inicijativu od šest tačaka o humanitarnoj situaciji u Ukrajini i već je isporučila zemlji nekoliko partija hitne humanitarne pomoći, a takođe je obezbedila robu evropskim zemljama koje su prihvatile veliki broj izbeglica“, rekao je kineski predsednik.

Kina i EU treba da osiguraju stabilnost svetskog ekonomskog sistema, rekao je kineski lider.

„Kina i EU treba da ulože napore u cilju kontrole i upravljanja situacijom, kao i da spreče širenje krize van Ukrajine. Konkretno, potrebno je obezbediti stabilnost sistema, pravila i osnova svetske ekonomije, a takođe učvrstiti poverenje ljudi“, poručio je Si Đinping.

Podsetimo, danas je održan 23. samit Evropske unije i Kine.

Ostavite komentar