20.7 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

SEVERNI TOK NE MOŽE DA NASTAVI SA SVOJIM RADOM: Ukrajina jedina ruta za isporuke gasa zapadnoj Evropi

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Gasovod „Severni tok“, nakon trodnevne obustave zbog planskog tehničkog remonta, ne može da nastavi s radom, navodi se u saopštenju „Gasproma“ i operatera za transport gasa.

„Gasprom“ je saopštio i da nemačka kompanija „Simens“ u skladu sa postojećim ugovorom učestvuje u remontu agregata „Severnog toka“, uočava neispravnosti i spremna je da ih otkloni ali nema gde da izvede radove.

- Advertisement -

Istovremeno se navodi da se isporuke ruskog gasa preko Ukrajine očekuju na nivou prethodnih dana.

„Gasprom“ isporučuje gas u Evropu preko Ukrajine u obimu od 42,7 miliona kubika dnevno preko stanice „Sudža“. Od maja su isporuke na nivou od 40 do 42 miliona kubika. Ukrajinska strana je odbila zahtev „Gasproma“ za pumpanje gasa preko merne stanice „Sohranovka“.

Tranzitna linija preko Ukrajine ostaje jedina ruta za isporuke ruskog gasa u zemlje zapadne i centralne Evrope. Isporuke gasa „Turskim tokom“ i „Plavim tokom“ predviđene su za Tursku i zemlje južne i jugoistočne Evrope.

- Advertisement -

Ruska kompanija „Gasprom“ juče je saopštila da „Severni tok“, koji je ranije obustavio isporuke gasa od 31. avgusta do 2. septembra zbog planskog održavanja, ne može da nastavi sa radom zbog curenja ulja na jedinom agregatu koji je u funkciji „Trent 60“. Predstavnik nemačke kompanije „Simens enerdži“ rekao je Sputnjiku da ne smatraju da postoji tehnički razlog za obustavu rada gasovoda.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti